| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Granskat. Tre personer.
Det skiljer mycket mellan andelen uppklarade brott om misshandel mot barn mellan Kalmar län och genomsnittet för Sverige. GRAFIK: Joel Oscarsson

Få fall av barnmisshandel klaras upp

Inte ens hälften av alla anmälda fall av barnmisshandel i Kalmar län klaras upp. Det placerar Kalmar i botten jämfört med resten av Sverige.
– Det är otroligt allvarligt att det ser ut så här i statistiken. Det är ett stort samhällsproblem, säger Ulrika Eriksson, chef på Bris kunskapsenhet.

Av 381 fall klarades bara 39 procent upp

Lokalnyheter
Plåster på överarm
Vaccinbrist är problem även i Kalmar län. FOTO: Mia Martelleur

Stelkrampsvaccinet för varit slut för vuxna i Kalmar län sedan slutet av förra året. Detta skapar problem för patienter med utsatta immunförsvar.
– Det är skandal. Det är ett stort problem, säger Annica Boija som är sjuksköterska på Landstingets informationsavdelning.

Lokalnyheter
Lastbil
Förra året dog 53 personer på arbetet, tolv av dem var lastbilschaufförer. FOTO: Lisa Andreasson

Lagstiftningen säger att lastbilschaufför får köra fyra timmar i sträck och måste sedan ta rast. Utöver det måste de ha elva timmar mellan varje körning.
– Lagstiftningen är till för chaufförernas trygghet men i och med den hårda konkurrensen försöker många hinna med allt och då blir det tyvärr så att flera känner sig pressade att fuska, säger Kersti Norén Dahlström.

Lokalnyheter
Polishuset i Kalmar
Idag förvaras människor som är för berusade i fylleceller. I framtiden kanse de får nyktra till på speciella enheter. FOTO: Emma Öst

Regeringen vill inte bara spärra in människor som är för fulla. Därför satsar de pengar på att hitta andra sätt. Visionen i Kalmar är att skapa nya platser där berusade människor kan nyktra till och få bättre hjälp.

Lokalnyheter
TIC-huset
Både TIC-huset och Fixar Maria-tjänsten har en osäker framtid. FOTO: Emma Öst

Omsorgsnämnden i Kalmar kommuns har som förslag att skära ner på vården av demenssjuka. Något som Demensföreningen i Kalmar menar påverkar de anhöriga i stor grad.

Lokalnyheter
En flicka söker på google om hur hon ska göra i en krissituation
Unga är beroende av media för att få information. Äldre är bättre på att klara sig utan. FOTO: Emma Öst

En undersökning av försvarshögskolan visar att svenskar är dåligt förberedda inför eventuella krissituationer. I synnerhet unga skulle klara sig sämre än äldre.

Kultur & Nöje
Agneta håller i en tavla
De senaste två åren har Agneta Svenssons hobby varit att måla tavlor. FOTO: Mia Martelleur

Sjukdomarna gjorde att Agneta Svensson var tvungen att lämna sitt jobb. Men hennes envishet fick henne att inse att det fanns nya möjligheter när andra tog emot. Sedan förra året äger Agneta Svensson en konstbutik på Kvarnholmen.

Kultur & Nöje
Någon har ristat in m plus m i en gren
Här har någon satt ett kärleksfullt spår i ett träd i slottsparken. FOTO: Emma Öst

Alla har vi något behov av att sätta vårt avtryck i världen omkring oss. Vissa väljer att uttrycka detta genom att klistra upp lappar, rista in sitt namn eller måla något. Temporären har varit ute och fångat en del av Kalmarbornas spår.

Webb-TV
Släktforskarhjälp erbjuds på biblioteket
Biblioteket i Kalmar erbjuder släktforskarhjälp. FOTO: Axel Herrlin

På Kalmar stadsbibliotek erbjuder Kalmar läns genealogiska förening med jämna mellanrum släktforskarhjälp till den som vill lära sig mer om sin släkts historia. Tack vare digitaliseringen har släktforskningen blivit lättare än någonsin.

Krönika
mia rund krönika

FOTO: Lisa Andreasson

Sakta har det ältat sig in i våra hjärnor. "Ta bort det förfärliga håret." Tänk om en kvinna skulle kunna höja sin håriga armhåla utan att någon reagerade på det. Att det inte var något speciellt - armhålan var bara där.

Twitter