| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Karlstad-spelarna jublar efter att ha gjort mål.

Karlstad vände och vann. Foto: Oskar Silverberg

FBC Kalmarsund missar kvalet

Med fyra matcher kvar av säsongen låg FBC Kalmarsund tvåa i allsvenskan södra och det krävdes endast en seger för att nå kvalet till SSL. Fyra matcher och fyra förluster senare så står det klart att laget hamnar utanför kvalplatserna.

Kraven inför den sista matchen var tydliga: FBC Kalmarsund måste vinna hemma mot suveräna serieledaren Karlstad IBF, samtidigt som antingen serietvåan Fagerhult Habo IBK eller serietrean IBF Göteborg förlorar respektive tappar poäng. Precis som säsongen i övrigt så började det bra för FBC Kalmarsund. Efter halva första perioden ledde hemmalaget med 2–0 och gjorde sin del av jobbet. Karlstad, som fattades tre nyckelspelare, var dock inte oävna och ryckte upp sig med matchens gång. De kom tillbaka till både 2–2 och 3–3 innan det till slut ryckte iväg till 6–3 i den sista perioden, vilket även blev slutresultatet. Matchen mot Karlstad var en tydlig reflektion av hela Kalmarsunds säsong. Pigga och alerta i inledningen, för att sedan både hinna dala och komma tillbaka igen innan de slutligen föll som ett korthus.

FBC Kalmarsund var inför säsongen nederlagstippade och ser man till det har laget gjort en fantastisk säsong. Men det är inte placeringen som lämnar en besviken bild av säsongen – det är hur det gick till. Laget hade en av kvalplatserna under i stort hela säsongen – för att sedan lämna över både andra-, tredje- och fjärdeplatsen till andra lag de sista matcherna. Istället för att kvala till högstaligan får laget nu vila och ladda batterierna för nästa säsong. Hur och när allt drar igång igen är dock oklart.
– Vi har inte pratat om det, men det blir väl en träning i veckan där vi sätter oss ner och bestämmer vad som kommer ske, säger Simon Nilsson.

Lagkaptenen Johan Wittberg är en av klubbens förgrundsfigurer och var tydligt besviken efter matchen.
– Det känns surt nu, men det är inte i den här matchen vi tappar det, utan i matcherna mot Göteborg, Åstorp och Lindås. Samtidigt var vi nederlagstippade inför säsongen. Vi var kanske inte redo för att ta steget till SSL i år, men det hade varit kul att få kvala i alla fall, säger han.

Tränaren Adam Kallenberg är trots allt nöjd men säger även han att det är mycket som är oklart inför fortsättningen – men att han redan har planer för laget om han står kvar bakom sargen nästa säsong.
– Vi har gjort en jättebra säsong. Att vi skulle placera oss femma var det ingen som trodde och vi har utvecklats på alla punkter. Gällande framtiden har vi inte kommit fram till något så jag kan inte säga vad som kommer hända, men jag vet vad som kommer ske om jag är kvar nästa säsong. Träningsmängden kommer utökas och spelarna måste involvera mer styrka i sin träning. Vi är fem kilo lättare än Karlstad i dag och spelarna måste förstå att de behöver träna styrketräning, säger han.

När besvikelsen har lagt sig och verkligheten kommer ikapp lär både FBC Kalmarsund och lagets anhängare blicka framåt mot nästa säsong. Precis som tränare Kallenberg säger så har laget tid på sig att gå upp en viktklass, samtliga spelare utom två har kontrakt och gänget kommer vara en erfarenhet och en säsong rikare. Samtidigt ser det lovande ut på ungdomssidan. Framtiden ser minst sagt ljus ut.

 

FBC Kalmarsund-spelarna deppar efter ett baklängesmål.

Andreas Åberg grämer sig över ett mål bakåt.

FBC Kalmarsund-spelarna firar ett mål.

Anton Nilsson har nyss gjort 1–0.

 

 

"

Vi är fem kilo lättare än Karlstad i dag och spelarna måste förstå att de behöver träna styrketräning.

Adam Kallenberg

"

 


måndag 16 mars 2015 11:57
Reporter Oskar Silverberg
Oskar Silverberg