| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Statistik över hur många som drunknat i Kalmar län de senaste tio åren

Foto/grafik: Josefine Göransson.

Fler drunknar vid varmt väder

Förra året drunknade rekordmånga i Sverige. I Kalmar län drunknade fem personer, jämfört med en person året innan.
– En fin sommar ger tyvärr fler drunkningar, säger Jörgen Ohlsson, ordförande på livräddningssällskapet i Kalmar län.

Enligt Svenska livräddningssällskapet är 2014 års drunkningsantal med 137 personer det högsta sedan år 2002 då 149 personer omkom av drunkning. I Kalmar län steg dödsantalet från en person 2013 till fem personer 2014. 
Ordförande på livräddningssällskapet i Kalmar län, Jörgen Ohlsson, menar att antalet drunkningsolyckor till stor del avgörs på vilket väder det är.
– En fin sommar ger tyvärr fler drunkningar. Vi märkte det framförallt senaste året. Då var antalet drunknade i landet rekordhögt. Även 2012 var det fina vädret en grundanledning till fler drunkningar, säger Jörgen Ohlsson.

Den kommande sommaren väntas bli en av de varmaste på länge men trots att Kalmar är en kuststad är det väldigt sällsynt med drunkningsolyckor här. De fall där människor frivilligt väljer att ta sitt liv genom drunkning räknas inte in i drunkningsstatistiken. Dessa klassas istället som dödsfall utan misstanke om brott. Samma sak gäller de fall där personer försvunnit och befaras ha drunknat. Det är alltså fler personer som omkommer genom drunkning än vad statistiken visar.
– I dessa fall måste samtliga ärenden läsas igenom separat för att utröna om det kan röra sig om drunkning eller inte. Det är ett omfattande arbete, så det är tyvärr svårt att få någon rättvis bild av antalet drunkningsolyckor, säger Klas Eriksson, verksamhetscontroller på Polismyndigheten Region Syd.

För att förhindra drunkningsolyckor går livräddningssällskapet i Kalmar län i första hand ut med information till vuxna och barn om hur man på bästa sätt kan förhindra olyckor.
– Vi har flytvästdepåer på flera platser i hela Kalmar län och vi vill att det ska bli en vana för människor att ta på sig dem, säger Jörgen Ohlsson.
Jörgen tycker att det fungerar bra men att det inte är så många som vet om att de hyr ut flytvästar. Många äger även egna flytvästar.
Jörgen Ohlsson tror att det skulle märkas tydligt på drunkningsolyckor om livräddningssällskapet inte fanns. Men han tipsar också om hur föräldrar kan bete sig i närheten av vatten.
– Det gäller att ha kontroll och inte tro att barnen sköter sig själva. Som förälder får man inte släppa dem med blicken.

På sommaren arrangerar Svenska livräddningssällskapet simskolor över hela länet. Där kan barn lära sig grunderna och hur man bör bete sig i närheten av hav, sjöar och bassänger. 
Vilka är det som drabbas då? Män över 50 år är inte så noga och statistiken visar att det är de som drabbas av drunkningsolyckor.
– Det är nog det manliga egot som styr och de är lite fåfänga, säger Jörgen Ohlsson. 

Hög säkerhet på länets badplatser

 

Här kan du se var alla drunkningar de senaste 10 åren har skett. Klicka på en kommun för att se hur många som olyckats där.

 

 

 

"

Det gäller att ha kontroll och inte tro att barnen sköter sig själva. Som förälder får man inte släppa dem med blicken.

Jörgen Ohlsson

"

onsdag 25 mars 2015 15:28
Josefine Göransson
Josefine Göransson
Matilda Larsson
Matilda Larsson
Ossian Mathiasson
Ossian Mathiasson
Reporter Oskar Silverberg
Oskar Silverberg
Emil Svensson
Emil Svensson