| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Mavija Rajkic i butiken bland stänger med kläder

Mavija Rajkic bland kläderna i second hand-butiken. Foto: Josefine Göransson

"Har blivit trendigt att återvinna"

Det vrids på skålar, provas kläder och fyndas till låga priser. Att köpa begagnade kläder, prylar och möbler verkar vara ett växande intresse. På Lindra second hand i Kalmar är det ett ständigt flöde med fyndare.

Om du är ute efter begagnade kläder, skor, möbler eller mindre prylar finns det ett flertal second hand-butiker att besöka i Kalmar. På Lindra second hand har man sett en ökning av efterfrågan och försäljning de senaste åren.
– Det som lockar människor till second hand-butiker är nog att det är billigt och att man vill fynda udda saker, säger butiksföreståndare Mavija Rajkic.

Besökarna i trevåningsbutiken är i alla möjliga åldrar. Många unga, framför allt studenter, kommer dit för att leta efter utstyrslar till maskerad och fest. För den äldre generationen har butiken snarare en social funktion.
– Det är många pensionärer och äldre som kommer hit för att prata och fika, säger Mavija Rajkic.
Att intresset för att handla begagnade ting ökat tror Fredrik Johansson, anställd i butiken, bland annat kan bero på att vi blir mer miljömedvetna och att vi påverkas av vad vi läser.  
– Media kanske spelar en roll i det hela eftersom det skrivs mycket om second hand i tidningar och på nätet. Det har blivit trendigt att återvinna, säger han.

I butiken i Kalmar får man kryssa mellan kläderna som trängs på stängerna. Vid borden där det går att slå sig ner för en fika omringas man av hyllor fyllda med böcker och till den övre delen av butiken söker sig besökarna som är ute efter att fynda glas, skor, textilier eller andra mindre prylar.
– Allt överskott på försäljningen går direkt till välgörenhet för att hjälpa människor i utsatta länder, säger Mavilja Rajlik.
Även de kläder som inte blir sålda på ett tag skickas i väg för att gör nytta hos personer som är i behov av dem. 

Lagret fylls ständigt på tack vare att både företag och privatpersoner skänker sina gamla ägodelar. Vissa av kläderna kommer att få ligga på lagret ett tag till innan de hängs upp på galgar.
– Vi har redan nu kostymer inför halloween men det passar sig inte riktigt att hänga ut det i butiken ännu, säger Fredrik Johansson och skrattar.

 

Flera små glas på rad

Glas och porslin är populära fynd.

Böcker på hylla

Berättelser når fler personer via second hand. 

 

"

"Vi har redan nu kostymer inför halloween men det passar sig inte riktigt att hänga ut det i butiken ännu."

Fredrik Johansson

"

onsdag 25 mars 2015 10:08
Josefine Göransson
Josefine Göransson