| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Emil Svensson

Gå inte vilse i framtiden

Som barn var vuxenlivet idyllen. Läggdags? Äh, vad är det för något? Äta upp maten på tallriken? Visst, om jag vill. Få välja tv-program själv? Jippie! Lördagsgodis? Vardagsgodis! Jag skulle få bo var jag ville, ta hand om mig själv, äta vad jag ville, göra vad jag ville. Frihet.

Med tiden kom insikten bitvis. Vuxenlivet var kanske inte så glamoröst som jag väntat mig. Med friheten kommer också en stor portion ansvar, och det är en portion som inte alltid smakar så gott men likväl måste ätas upp. Visst kan jag äta godis och dricka cola varje dag, men det kostar pengar liksom tandläkarräkningen kommer att göra.

Jag fick ofta höra det när jag var liten, att jag skulle "vara barn medan jag kunde". Jag skulle leka av mig och göra allt som barn gör, innan det var för sent. I dag undrar jag lite om jag i min barndom var så upptagen med att tänka på och förbereda mig för framtiden att jag helt glömde bort att vara barn.

Samtidigt kan jag inte bara sluta längta. Ofta kan längtan efter en resa, konsert eller att få träffa en gammal vän vara räddningen i den tunga vardagen. Har jag inget att längta efter känns allting ofta gråare än den mulnaste höstdag. Men så fort jag får något att se fram emot blir det lite lättare, det finns något att kämpa för och mot.

Vi behöver längta ibland. Vi behöver det där hoppet om att allting en dag i framtiden kommer lösa sig. Men det viktiga är att inte tappa greppet om nutiden, och gå vilse i framtiden. För det är inte vad som händer i morgon, nästa vecka eller om tre år som betyder något. Det är vad som sker precis, just nu. Vad gör du nu?

 

"

Det är inte vad som händer i morgon, nästa vecka eller om tre år som betyder något. Det är vad som sker precis, just nu.

Emil Svensson

"

tisdag 17 mars 2015 07:27
Emil Svensson
Emil Svensson