| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Josefine Göransson

Att välja eko är logiskt

Det är dags för veckohandling och därmed tid för den vanliga kampen mellan plånboken och det sunda förnuftet. På grönsaksavdelningen ligger de ekologiskt odlade produkterna precis bredvid de icke ekologiska. Strategiskt placerade där för att ge mig dåligt samvete. Jag står och växlar blicken mellan de två olika paprikorna. Efter något som känns som en evighet bestämmer jag mig för att vinna över min snålhet. 

Allt som oftast när ämnet ekologiskt kommer på tals möts jag av diverse bortförklaringar och argument. Vissa påstår att det inte är någon skillnad på om något är ekologiskt odlat eller ej. Andra menar att närproducerat är bättre. Men den allra vanligaste kommentaren brukar vara att det är så fruktansvärt dyrt. Jag väljer att se det som att det snarare är de andra varorna som är för billiga.  

Som student är jag väl medveten om priset på de varor jag köper. Med tiden har jag insett att ekologiskt inte måste innebära att plånboken ekar tom efter halva månaden. Du får betala runt två kronor mer för en liter mjölk och bananer, som är ett av våra mest besprutade livsmedel, går ofta att köpa till samma pris som de besprutade. 

Mitt tips är att successivt byta ut de varor som du har i ditt kylskåp mot smartare alternativ. Börja med de mest besprutade varorna som kaffet, bananer, vindruvor, kött, potatis och mejerier. 

De bekämpningsmedel som används på flera odlingar i världen är så pass farliga att arbetarna kan få livsbestående men i form av nervskador och infertilitet. Många av de produkter vi dagligen stoppar i oss innehåller farliga bekämpningsmedel och giftet vi besprutar grödorna med rinner ut i våra sjöar och hav. 

Genom att handla mer ekologiskt är det alltså inte bara din kropp som kommer tacka dig för att den slipper bli fullproppad med gifter, utan även miljön, djuren och människorna runt omkring dig kommer må bättre.

En del skulle nog vilja säga att eko-handling är en trend. Vissa en omöjlighet. Men för mig är det logiskt.

 

"

En del skulle nog vilja säga att eko-handling är en trend.

Josefine Göransson

"

onsdag 18 mars 2015 10:44
Josefine Göransson
Josefine Göransson