| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Grafisk översikt av inbrottsstatistiken i Kalmar kommun.
Den som bor på markplan i centrala Kalmar löper störst risk att drabbas av inbrott i kommunen. Grafik: Molly Frank-Logue

Här sker flest inbrott i Kalmar kommun

Kalmarpressen har kartlagt statistik över de inbrott som anmäls i kommunen. Kvarnholmen, Oxhagen och området runt Kalmarsundsparken är de stadsdelar som är mest drabbade.

Här sker det flest inbrott

Lokalt

Nyheter
Beslutet om språkkurser tas av landstingsstyrelsen
Den elfte februari tar Landstinget ett beslut om testprojektet kommer att drivas eller inte. Foto: Emil Zetterberg

Nyanlända kan få möjlighet att lära sig yrkesspråket för sjukvården. Det enligt ett förslag som lämnats fram till landstingsstyrelsen. 

Nyheter
Påsar till studenter.
Enligt SFS Studentbudget för 2015 går studenter back med 285 kronor varje månad. Linnéstudenterna gav en hjälpande påse för att uppmärksamma situationen. Foto: Kajsa Kärnman

Studenter som lever på studiemedel går back varje månad rent ekonomiskt, trots att lånedelen höjdes vid årsskiftet. Under dagen passade studentkåren Linnéstudenterna på att dela ut överlevnadspåsar till studenterna men trycker hårt på att en förändring måste ske.

– Det är inte en hållbar situation, säger Sebastian Hellvin, utbildningsbevakare Linnéstudenterna i Kalmar. 

Nyheter

Den 23-årige mannen och dottern till mördade Göran Lundblad, som dömts av Kalmar tingsrätt överklagar nu domen till Göta hovrätt. De båda kräver att bli friade från mordanklagelsarna.

Nyheter
Det ryker från marken efter en skogsbrand
Kalmar ökar sin krisberedskap. Källa: MSB Bildbank.

Kommunen har låga förväntningar på allmänhetens beredskap vid en eventuell kris. 

Nyheter
Skylt med texterna "psykiatrisk akutmottagning" och "psykiatrisk öppenvårdsmottagning".
"Genom att öka förståelsen för sjukdomen kan följsamheten också öka".

Schizofrenipatienter i Kalmar är dåliga på att ta sina mediciner.

Webb-tv
Affisch
Kalmars idrottsföreningar gör sina anläggningar rökfria i kampen mot rökning. Foto: Kajsa Kärnman

I en utredning om passiv rökning på allmänna platser som Folkhälsomyndigheten gjort 2012, kom man bland annat fram till att idrottsanläggningar bör vara rökfria. Kalmar mot droger har tillsammans med Smålandsidrotten, Länsstyrelsen och Landstinget i Kalmar län startat en kampanj för att få Kalmars idrottsföreningar att ta ställning mot rökning och skapa rökfria idrottsanläggningar. 

Nyheter
Tv-övervakningsskylt
Har ingen uppdaterad lista över kameror i kommunen. FOTO: Emil Zetterberg.

Nytt förslag om att utöka övervakningen. Ändå vet länsstyrelsen i Kalmar inte hur många kameror som finns eller vart de sitter. 

Nyheter
Frisörsax och kam
– För mig låter det orimligt att man kan dra runt det på 500 kronor per dag, säger en frisör till Kalmarpressen Foto: Molly Frank-Logue

I Kalmar kommun saknar 36 av 143 frisörföretag ett kassaregister, vilket i praktiken betyder att de påstår sig omsätta mindre än 500 kronor per dag.

Nyheter
Plåtser på arm
Det råder brist på stelkrampsvaccin för vuxna. Foto: Kajsa Kärnman

Allt upphandlat vaccin är slut, att ordna reservvaccin är inte helt lätt och betyder krångel för vårdcentralerna i länet. 

Nyheter
Antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen har även minskat i Kalmar. Foto: Muris Mulisic
Arbetslösheten bland unga i Kalmar Kommun har minskat. Foto: Muris Mulisic

Det är färre inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i år. I Kalmar har man märkt det främst bland ungdomarna mellan 18-24.

Nyheter
Vårdförbundets logotyp. Blått kors.
Bild: Vårdförbundet

Sjuksköterskor i Sverige har inte ork att arbeta heltid, enligt en undersökning av Vårdförbundet. Förbundet gjorde en enkät på webben om sjuksköterskors arbetsvillkor och där svarade 41 procent att de arbetar deltid, hälften av dem angav att det var på grund av att de inte orkar med jobbet.

Dagens väder

Väder

Krönika

Krönikor
Bild på krönikören.
Ingen berättade hur jag skulle handskas med dessa tankar.

När arbetslösheten flåser i nacken och karriären lockar med drömjobbet. Då är det bara att kämpa för sitt liv eller lägga sig platt.

Reportage

Kultur & Nöje
Peter håller i en skiva av The Yardbirds. Foto: Kajsa Kärnman
Peter med en skiva som varit med från allra första början. Foto: Kajsa Kärnman

Möt Peter Lindskog, dramalärare och vinylfantast. Hans intresse för musik väcktes vid 16-års ålder och idag har han samlat på sig upp emot 2 500 LP-skivor.

Kultur & Nöje
Elin Johansson tillsammans med hunden Elsa.
Elin Johansson hör du i "Stickpodden" tillsammans med Karin Eklund. Elin är även grundare till Stickklubben Kalmar. Foto: Molly Frank-Logue

Möt Elin Johansson, en ung stickälskare som gör något nytt och kreativt av något som har funnits i hundratals år. Hon är grundaren till Stickklubben Kalmar och Stickpodden som hon gör tillsammans med vännen Karin Eklund.

Webb-TV

Webb-tv
Två personer övar kampsport.
Hård träning och tonfisksallad för Erik Gossas. FOTO: Emil Zettererberg.

Målet är att springa Göteborgsvarvet. Då valde Erik Gossas en annorlunda träningsform. 

Krönika

Krönikor
Krönikör Camilla Segerberg

Att flytta tar fram det värsta hos människor och är en rakt igenom otrevlig upplevelse. De olika stadierna av irritation är många och energin är i botten. 

Bildreportage

Kultur & Nöje
Tre storskrakar som flyger över skogen.
Ett gäng storskrakar är ute på flygtur. När Östersjön fryser till is brukar dessa änder bege sig söderut till exempelvis Danmark, Tyskland och Polen. Efter kalla vintrar brukar detta där med vara ett klart vårtecken.

En solig februaridag gav sig Kalmarpressen ut på promenad för att leta efter våren. Vår i början på februari, tänker du. Jo, men några vårtecken hittade vi faktiskt. 

Twitter

Redaktion