| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Innebandy

Carolin Eriksson med bollen. Foto: Anton Unosson

FBC Kalmarsund har uppflyttning i egna händer

Fem matcher återstår av en säsong som för FBC Kalmarsunds damer har präglats av blandade känslor. Men när säsongen börjar lida mot sitt slut har laget trots allt uppflyttningen i egna händer.

Lördagseftermiddag i Färjehallen på Öland och en viktig seriematch väntar för FBC Kalmarsunds damer mot skånelaget Engelholm. Doften av korv med bröd och kaffe slår en när man stiger in i hallens innandömen. Stämningen är förväntansfull. Nästan 200 åskådare har intagit sina platser för att förhoppningsvis se FBC Kalmarsund ta ännu en seger och behålla hoppet om en uppflyttning till innebandyns högstaliga, Svenska Superligan (SSL). Hallen är nedsläckt och barnen klappar i takt till den dunkande basen med hjälp av hopvikta matchprogram.

Engelholms spelare gör entré och speakern markerar tydligt att det är bortalaget som springer in. Tonen är återhållsam och inte så värst entusiastisk. Inte på ett osportsligt vis men det är tydligt att han sparar på stämbanden tills det är dags för hemmalagets entré. Då brakar det loss och tjejerna springer in på planen till tonerna av Faithless gamla techno-klassiker Insomnia. Klubborna viftas i luften och mannen bredvid mig med den stora strålkastaren kämpar för att bekvämt panorera ljuset mellan spelarna i mörkret. Spelarpresentationen följer och tjejerna vinkar vant till publiken när deras namn ropas upp. Ljuset tänds, domaren blåser i pipan. Nedsläpp.

Kalmarsund dominerar

Publiken får se ett FBC Kalmarsund som dominerar matchen och efter första perioden står det 2-0 till hemmalaget efter mål av Emma Andersson och Carolin Eriksson. Engelholm är relativt uddlösa och de sju tabellplaceringar som skiljer lagen åt gör sig påmind. Engelholm öppnade andra perioden desto starkare men utan att skapa så värst många målchanser. Kalmarsund låg långt ner i banan och satsade på kontringar. Taktiken fungerade och forwarden Danielle Warme stack upp och gjorde 3-0 i andra periodens fjärde minut. Efter utökningen av ledningen tog Kalmarsund återigen kommandot i matchen, men Engelholms målvakt gjorde en bra match och stod för ett antal kvalificerade räddningar. Kalmarsunds ineffektivitet störde tränaren Niklas Nilsson. 

– Effektiviteten framåt är inte godkänd. Vi skulle leda med fyra-fem mål efter första perioden, säger Niklas Nilsson. 

Engelholm utnyttjade Kalmarlagets ineffektivitet och reducerade till 2-3 genom Cajsa Holmåker efter ett snabbt frislag. Kalmarsund svarade direkt och gör 4-2 efter lite stök i målgården. Målskytt är Josefin Eriksson.

"Det ska brinna i skallen på oss"

I tredje perioden lade skånelaget i en högre växel och tog tag i taktpinnen. Kalmarsund ägnade sig åt att skydda sin ledning, vilket enligt tränare Nilsson är en av lagets styrkor.

– Vi har svårt att föra matcher, så vi lägger oss gärna lite lägre och spelar på kontringar för det är vi bra på, säger Niklas Nilsson.

Det var ett jagande Ängelholm som i tredje perioden började ta allt fler risker i hopp om att åtminstone nå en reducering. Den offensiva mentaliteten betalade sig när Ängelholm återigen reducerade. 4-3 till Kalmarsund. De sista minuterna handlade om att spika igen kassen för FBC Kalmarsund. Och trots ett stort övertag i bollinnehav är det aldrig riktigt nära att de tre poängen förvandlas till en. Kalmarsund redde ut stormen och fick med sig tre enormt viktiga poäng i ett avgörande skede av säsongen. Danielle Warme svarade för ett mål och en assist i dagens vinst och har nu svarat för arton poäng den här säsongen. Den tongivande forwarden tycker att laget gjorde en bra match.

– Vi ska fortsätta köra nu. Det ska brinna till i skallen på oss varje match framöver nu, för vi vill verkligen nå det här kvalet, säger Danielle Warme.

Kalmarsunds damlag lämnar Färjehallen belåtna efter nya tre poäng och nästa helg väntar en otroligt viktig match mot Fröjereds IF i kampen om uppflyttning till SSL. Även om säsongen inte har gått lika bra som förväntat ligger laget nu på andraplatsen bakom suveräna Malmö FBC, och andraplatsen innebär kval till SSL. Nu har de allt i egna händer och det är upp till de själva om Kalmar ska få ett innebandylag i högsta divisionen.

Kamp om bollen

Kamp om bollen vid sarghörnet

Danielle Warme

Danielle Warme i offensiv position.


måndag 16 februari 2015 11:52
Anton Unosson-Kortelainen
Anton Unosson-Kortelainen