| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Bild på ett skrivhäfte och en penna.

Studenter går fortfarande back. Foto: Dejana Pasic

Studentlånet räcker inte till

Kalmars studenter lever knapert, trots att studiemedlet höjts med nästan 1000 kronor per månad i år. Enligt siffror från Sveriges förenade studentkårers (SFS) årliga Studentbudget går studenter i genomsnitt 286 kronor back i månaden.

I fjol visade siffrorna att studenter i genomsnitt gick 849 kronor back i månaden. Trots ökningen av studiemedlet på nästan 1000 kronor det här året fattas i genomsnitt 286 kronor i slutet av månaden. Det visar på att höjningen gjort skillnad, men ändå inte riktigt räcker till eftersom priserna på bland annat hyra, mat och kollektivresor stigit något under året.

– Den sista veckan på månaden känner jag att jag lever väldigt knappt. Det blir mindre god och mer billig mat, ingen alkohol och inga extra utgifter. Det som begränsas mest är ju ens sociala liv. Ett tag funderade jag till och med på att ta burkar från skolan och panta dem för att få mer pengar, säger Mikael Rapp, student på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Trots billigare mat och färre utgångar i slutet av månaden händer det att pengarna ändå inte räcker till.

– Det har hänt att jag fått låna pengar från familjen någon månad när elräkningen blev högre än jag förväntade mig till exempel. Det är absolut det sociala livet som påverkas mest. Det finns ju inte så mycket man kan göra egentligen när man har typ sju kronor kvar på kontot, säger Sara Dahlström, student på Linnéuniversitetet i Kalmar.

 

 

 

"

Ett tag funderade jag till och med på att ta burkar från skolan och panta dem för att få mer pengar.

Mikael Rapp

"

onsdag 18 februari 2015 11:32
Bild på reporter Dejana Pasic.
Dejana Pasic