| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
buss3

Bussen riskerar att förlora resenärer i längden på grund av de höjda priserna. Foto: Johanna Blomgren

Arg pendlare tvingas välja bilen framför bussen

Höstens höjda busspriser har retat upp pendlarna. För Inger Wiklander lönar det sig inte längre att ta bussen och hon måste nu ta bilen till och från jobbet i Kalmar.

I slutet av november 2014 beslutade landstinget att höja länstrafikbolaget KLT:s biljettpriser.  Vid årsskiftet genomfördes prishöjningen, och för pendlare som åker långt kan det med den nya prissättningen bli upp till 320 kronor extra per månad. Innan årsskiftets prishöjning hade inte priserna höjts på drygt två år, vilket ledde till en chockhöjning i många pendlares ögon. Inger Wiklander har pendlat med KLT mellan Nybro och Kalmar sedan 1990 och hon är mycket missnöjd med prishöjningen.

– Jag tycket det är tråkigt att de förstör kollektivtrafiken. Jag har åkt buss i 24 år och trivs med det men som det är nu är det för dyrt för mig att fortsätta med det. På grund av prishöjningen är det färre och färre som åker buss. Jag tycker det är tråkigt för miljöns skull, säger Inger Wiklander som bor i Nybro.

Hoppas få politikerna att tänka om

Inger Wiklander har nu skrivit ett brev till Kalmars ansvariga politiker där hon vill få dem att tänka om.

– Jag vill få politikerna att tänka till. Jag förstår ju att det kostar men man kan inte ta ut dessa priser på resenärerna. Jag vill skapa opinion, jag vill ge fler argument till motståndspolitikerna och få dem att tänka om.

Jessica Rydell, landstingsråd (MP) i Kalmar län, menar att prishöjningen var något som behövde genomföras.

– Vi har under en längre tid försökt undvika att höja taxorna, men efter nästan tre år utan en höjning så gick det inte att hålla emot längre. Det är en del av samhällsutvecklingen att priser höjs och löner ökar och det påverkar såklart också våra kostnader, säger Jessica Rydell, landstingsråd i Kalmar län.

Svårt att jämföra bilen med bussen

Jessica Rydell menar att det inte går att jämföra busspriserna med enbart bilens bränslekostnad, utan att man även måste räkna med en slitagekostnad på bilen.

– Det är fortfarande väldigt bra priser jämfört med andra färdmedel. Du kan inte åka billigare på något annat sätt om du inte cyklar eller går, säger Jessica Rydell.

Själv åker inte Jessica Rydell speciellt mycket kollektivt.

– Jag bor så nära mitt jobb så jag väljer att gå. Åker jag längre åker jag kollektivt, säger hon. 

 

 

 


måndag 16 februari 2015 14:54
Johanna Blomgren
Johanna Blomgren