| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Vit ko

Mjölkproduktionen är en stor industri i Sverige. Foto: Jonas Andersson

Mjölkbönder hjälps av lägre dieselskatt

Landets krisande mjölkbönder kan få oväntad hjälp. De kan nämligen få behålla den lägre dieselskatten längre än planerat.

Dieselskatten skulle enligt ett tidigare beslut höjas steg för steg, men regeringen överväger nu att behålla den lägre skattesatsen. Det är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som ska pröva beslutet som kommer att hjälpa landets mjölkbönder.

Björn Cedergren är mjölkbonde på Christinelunds gård utanför Kalmar och är positiv till förslaget.

– Det är ett jätteviktigt beslut. Ingen näring har blivit så hårt pressat som vår, säger Björn Cedergren

Importstopp till Ryssland

De sjunkande mjölkpriserna har drabbat svenska mjölkbönder hårt eftersom Ryssland har slutat importera mjölk från Europa. Ryssland importerade stora mängder mejeriprodukter från Europa och efter att importstoppet infördes står de svenska mjölkbönderna med ett stort överskott av mjölk, och priserna pressas.

– Importstoppet till Ryssland har drabbat oss oerhört hårt. Om man jämför med ett år tillbaka så förlorar vi ungefär 15 000 kronor om dagen i intäkter på grund av detta.

"Bättre regelverk och inga mer avgifter"

Björn Cedergren ska träffa kommunalrådet Johan Persson (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för att diskutera mjölkböndernas villkor i länet.

– Vi ska diskutera vad som kan göras för att underlätta för oss mjölkbönder. Vi vill ha ett bättre regelverk och inga mer avgifter, säger Björn Cedergren 

Två andra förslag är också aktuella för mjölkbönderna. En statlig lånegaranti diskuteras, som främst gäller bönder som gjort stora investeringar. Ett annat förslag är en frivillig ursprungsmarkering av mejeriprodukter så att konsumenterna kan se vilka produkter som är svenska.

 

 


tisdag 17 februari 2015 10:42
Anton Unosson-Kortelainen
Anton Unosson-Kortelainen