| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Mars ska bosättas

År 2024 hoppas man kunna börja kolonisera Mars. Kalmarbon Martina Johansson var en av dem som hade chansen att flytta dit.

200 000 personer världen över har ansökt om att få vara med och kolonisera planeten Mars. Vid de senaste intervjuerna var det bara 663 personer kvar.

Martina Johansson från Kalmar har länge varit intresserad av rymden och en mer verklighetstrogen science-fiction. För ett och ett halvt år sedan ansökte hon till att få vara en av dem som år 2024 får flytta till Mars.

– Om vi kan skapa en värld där människor kan åka ut i rymden så är detta första steget.

Fyra personer vartannat år

Det är det nederländska projektet Mars One som valt ut de 15 procent av de 663 kandidaterna som ska få flytta till Mars. År 2024 ska de första fyra kandidaterna åka ut i rymden för att börja kolonisera planeten. Därefter hoppas man kunna skicka ut fyra personer vartannat år.

I tidigare intervjuer har kandidaterna fått berätta mycket om sig själva och varför de är lämpliga att få flytta till Mars. Under senare intervjuer fick de svara på faktafrågor som de fått plugga på i förväg.

– Men vi fick vanliga frågor också. Det går ju inte att plugga på när de frågar ”Vad skulle du göra om du fick chansen att åka tillbaka?”, säger Martina Johansson.

De kandidater som är kvar efter senaste uttagningen ska nu tränas inför första resan år 2024. 

Gick inte vidare

Martina Johansson tycker att det hade varit häftigt att få åka upp till Mars.

– Man kan inte föreställa sig det när man fortfarande har fötterna på jorden.

Fyra svenskar intervjuades under senaste uttagningen och Martina Johansson var en av dem. Men ingen av svenskarna gick vidare.

– Det gör inget, jag är ändå tacksam för detta är så stort och jag har gjort ett avtryck i det där första steget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


måndag 16 februari 2015 12:46
Esmeralda Johansson
Esmeralda Johansson