| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Länssjukhuset i Kalmar

Sprutbyte fungerar bra i Kalmar. Foto: Esmeralda Johansson

Kalmars missbruksvård i framkant

Ett sprutbyte underlättar tillvaron för sprutnarkomaner. I Kalmar har sprutbytet fungerat bra sedan det infördes 2012, ändå väljer de flesta landstingen att inte införa tjänsten.

Kalmar är en av sex städer som i dag använder sig av tjänsten sprutbyte. Tjänsten går ut på att missbrukare skriver in sig anonymt och får rena sprutor, så att spridning av hiv och hepatip B samt C stoppas.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar

Annica Boija är sjuksköterska i Kalmar län och är kritiskt till att fler landsting inte väljer att hjälpa missbrukarna, trots att folkhälsomyndigheten nyligen gick ut och rekommenderade att fler landsting använder tjänsten.

– Jag förstår inte varför. Göteborg till exempel har varit emot förslaget i alla år. Sprutbyte hjälper oss att hitta missbrukare, hjälper oss att få stopp på missbruket och stoppar spridning av farliga sjukdomar, säger Annica Boija.

Stoppad HIV-spridning

Kommunerna måste ge sitt godkännande till landstinget för att införa användandet av sprutbyte.

– Vi i Kalmar har haft det sedan 2012 när vi upptäckte att det fanns hiv-smittade personer i här och med hjälp av sprutbytet fick vi stopp på spridningen, säger Annica Boija.

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) vill avskaffa det kommunala hindret som finns för att använda sig av ett sprututbyte. De andra städerna där tjänsten finns är Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. 

 


onsdag 18 februari 2015 11:09
Anton Unosson-Kortelainen
Anton Unosson-Kortelainen