| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Grafik över anmälda dopingbrott i Kalmar län.

Antalet anmälda dopingbrott har ökat drastiskt de senaste fyra åren. Foto: Emil Petersson

Hårda kroppsideal pressar män att dopa sig

Dopingtrenden har ökat mer i Kalmar län än riksgenomsnittet de senaste tio åren. Kalmarkuriren har undersökt vad ökningen beror på.

– Det handlar om att samhället bygger upp ideal som inte är lätta att nå utan många, många års träning. Jag tror att många inte har viljan och kraften att göra det på rätt sätt, säger Oskar Anneborg, träningsansvarig på Friskis & Svettis i Kalmar.

Press från flera håll

Men det är inte bara samhället och de som tränar som förmedlar svåruppnåeliga ideal. Det är även många gym som själva bidrar till idealet, med reklampelare och affischer på vältränade människor.

– Dopingtrenden har ökat i samband med det muskulösa kroppsidealet och även att preparaten har blivit mer lättillgängliga. Alla kan få tag på olika preparat på internet, säger Nina Gårevik, forskare och sjuksköterska på Karolinska institutet.

Vanligaste preparatet

Det vanligaste dopingpreparatet i dag är anabola androgena steroider, som bidrar till ökad muskelmassa och högre prestationsförmåga i samband med träning.

Anabola androgena steroider ger både fysiska och psykiska biverkningar. Vilka biverkningar man får beror dock helt på men alla som använder sig av preparatet får biverkningar förr eller senare. Några vanliga biverkningar är minskad produktion av testosteron, potensproblem, håravfall och depression.

Doping förknippas vanligtvis med elitidrottare som vill maximera sin prestationsförmåga men Kalmarkurirens granskning visar att doping även har blivit ett samhälleligt problem.

FAKTA: Dopinglagen 

Dopinglagen gäller följande preparat:

  • Syntetiska anabola och androgena steroider
  • Testosteron
  • Tillväxthormon
  • Kemiska substanser som ökar produktion eller frisättning av testosteron

Påföljden för dopingbrott är i regel böter. Men sedan 2011 kan grova brott mot lagen ge fängelse upp till sex år.

 


onsdag 18 februari 2015 16:56
Anton Unosson-Kortelainen
Anton Unosson-Kortelainen
Bild på reporter Dejana Pasic.
Dejana Pasic
Johanna Blomgren
Johanna Blomgren