| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Statistik på dopingbrott

De senaste åren har Kalmar län gått om riksgenomsnittet över antal anmälda dopingbrott. Foto och grafik: Emil Petersson

Dopingbrotten fortsätter att öka i Kalmar län

Kalmar län går om riksgenomsnittet vad gäller dopingbrott. Senaste tio åren har siffran mer än tredubblats.

Antalet anmälda dopingbrott ökar. Sedan dopinglagen infördes år 1991 har det varit en stadigt stigande kurva och Kalmar län har länge legat under riksgenomsnittet. De tre senaste åren har Kalmar hamnat över genomsnittet i Sverige. År 2013 anmäldes det högsta antalet dopingbrott hittills i Kalmar län, genomsnittet var 29 per 100 000 invånare. Riksgenomsnittet samma år låg på 26.

Minst 10 000 användare

Folkhälsomyndigheten anser i en rapport från 2009 att det åtminstone fanns 10 000 aktiva dopinganvändare då. Eftersom siffrorna på anmälda brott har ökat sedan dess finns det en chans att antalet användare gjort detsamma.

Enligt Dopingjouren är det vanligast med styrketränande män som dopar sig. Oftast är det män mellan 18 och 35 år som snabbt vill bygga muskler och få en snyggare kropp. 

– Det är flest män som dopar sig, men tyvärr så har den siffran även ökat markant bland kvinnor de senaste åren. Det är något som samhället måste ta tag i, säger Oskar Anneberg, som är träningsansvarig och har hand om dopingfrågor på Friskis & Svettis i Kalmar.

Kalmars kurva stiger

Kalmar län har de senaste tio åren haft högre genomsnitt än grannlänen, Jönköping och Kronoberg. Efter 2010 har de anmälda dopingbrotten i Kalmar mer än fördubblats. Jönköping gick om Kalmar under början av 2000-talet men har backat igen. 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  

 

 

 

 

 

Dopingsbrott i Kalmar län 

  • År 2003 anmäldes det totalt 18 brott mot dopinglagen i Kalmar län. Tio år senare låg siffran på 68.
  • Brottsförebyggande rådets preliminära siffror visar att 157 dopingbrott anmäldes i Kalmar län från 2012 till 2014. Dock dömdes bara fem personer i Kalmar tingsrätt under samma tidslopp.

onsdag 18 februari 2015 15:19
Esmeralda Johansson
Esmeralda Johansson
Emil byline
Emil Petersson