| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
En bild på pizzabagaren Ibrahim Barakat.

Ibrahim Barakat är pizzabagare i Kalmar, men resan hit har varit händelserik. Foto: Dejana Pasic

Från ett krigshärjat Syrien till tryggheten i Sverige

För de flesta är Ibrahim Barakat troligtvis ett okänt namn, men bor du i Kalmar har du med stor sannolikhet någon gång träffat honom. Han är nämligen pizzabagare. Men Ibrahim Barakat från Syrien har inte alltid drömt om att bli pizzabagare.

En klocka plingar till när jag öppnar pizzeriadörren och doften av kebabkött och pommes frites kommer som en våg. En kort mörkhårig man iklädd en mörkblå luvtröja och rutiga byxor kommer till kassan. Det är Ibrahim Barakat.

– Hej, hej. Välkommen, säger han och skakar min hand.

Han pekar mot ett bord och vi sätter oss mitt emot varandra.

– Jag tänkte åka och handla nu, det var därför jag bytte om till de här kläderna, men det är inga problem. Jag har inte så bråttom.

Ibrahim berättar att de stereotypa vita kläderna är av smidighetsskäl.

– Man måste inte ha vita kläder, men de flesta pizzabagarna har det för du förstår, när man jobbar med mjöl så syns det minst på vita kläder.

Han ställer sig upp och skyndar sig in till pizzerians baksida.

– Jag kommer snart, säger han.

Efter en stund kommer han tillbaka i sina jobbkläder. De är vita. Han har även en liten keps på huvudet.

– Nu känner man igen mig va?, säger han och skrattar till.

Ett kort, men bubbligt skratt. Ibrahim sätter sig ned igen och berättar att han är kurd från Syrien. Han kom som asylsökande till Sverige 1989. Kort därpå började han jobba i restaurangbranschen med några bekanta i Stockholm och några år senare gifte han sig.

– Jag har känt henne nästan hela mitt liv. Vi var grannar i Syrien. Vi gifte oss 1995 och hon flyttade till mig i Sverige. Två år senare berättade en vän om en fin pizzeria som var till salu i Kalmar, så vi flyttade hit. Hon jobbar med mig här, säger han.

Intresset för politik

Ibrahim berättar att han alltid drömt om att hålla på med något politiskt eller att bli journalist. Intresset för politik var det som fick honom att lämna Syrien.

– Jag var kritiker i Syrien. Medlem i en politisk organisation som var mot regimen. Jag kämpade för kurders rättigheter och det gjorde att jag fick problem med myndigheterna och hamnade i fängelse tre gånger innan jag fyllde 24 år.

Efter det bestämde han sig för att fly från Syrien och komma till Sverige. Han har delade känslor om att journalistdrömmen inte blev sann.

– Om jag skulle få chansen att bli journalist skulle jag nog ta den. Annars trivs jag som det är i dag. Jag har lyckats inom pizzeriabranschen, så jag är nöjd. Det enda jobbiga är att de långa dagarna. Man jobbar i genomsnitt 12-13 timmar varje dag. I natt ska jag jobba till klockan tre.

Familj och fritid

De få dagarna Ibrahim är ledig spenderar han med barnen och reser.

– Jag älskar att resa med familjen. Jag får umgås intensivt med barnen, koppla av, träffa nya människor och se nya saker.

Han berättar att en stor del av släkten är kvar i det krigshärjade Syrien.

– Jag är orolig för dem.

Han blir tyst en stund. Hans ögon glänser och han stirrar ut i tomma intet. En rad tankar verkar snurra runt i huvudet. Den tidigare bubbliga mannen försvinner en stund. Nu ser jag en man med mycket upplevelser som kommer tillbaka.

– När jag tänker tillbaka på stunder för 25–30 år sedan blir jag ledsen. När jag var liten och bodde i Syrien fick vi flytta runt mycket eftersom vi är kurder. Vi fick inte läsa på vårt språk och vi fick inte samma ekonomiska möjligheter som andra. Jag har tio syskon och familjen bodde trångt i ett långt, smalt rum. Det var nästan som i ett fängelse.

Ibrahim berättar att ett av hans syskon vill fly från Syrien till Sverige på grund av oroligheterna, men Migrationsverket säger nej.

– Det gör mig förbannad. Jag hade försörjt honom själv, för det kan jag. Bara han får komma hit. Jag är orolig för honom.

Ibrahim säger att han förstår att det kan vara svårt för svenska folket att förstå situationen i Syrien.

– Det är komplicerat. Det är därför jag vill skriva. Jag vill förklara. Jag hoppas verkligen att de som har makten i Sverige gör mer för att hjälpa de som kämpar för sin frihet.

 

 

"

Min bror är kvar i Syrien och vill komma till Sverige, men Migrationsverket säger nej. Det gör mig förbannad. Jag hade försörjt honom själv, för det kan jag. Bara han får komma hit.

Ibrahim Barakat

"

 

 

En bild på Ibrahim Barakat när han bakar pizza.

Ibrahim Barakat jobbar som pizzabagare i genomsnitt 12-13 timmar par dag.

En bild på Ibrahim Barakat i sina vanliga kläder.

På väg till affären iklädd en blå luvtröja.


onsdag 11 februari 2015 11:49
Bild på reporter Dejana Pasic.
Dejana Pasic