| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Bild på reporter Dejana Pasic.

Ett alkoholiserat samhälle

Jag har aldrig sett någon stå och gapa av chock och förvåning mot någon som säger att de dricker alkohol, men det är reaktionen jag får nio av tio gånger när jag säger att jag aldrig har smakat. ”Va, dricker du inte!?”, ”Varför dricker du inte?” och ”Har det med religion att göra?” är bara några av frågorna jag får när min inte så mörka hemlighet kommer fram. Alkohol är någonting som tas för givet på fester och utekvällar. Jag undrar ofta hur ett sådant samhälle växt fram. Där man ifrågasätts för att man inte konsumerar vätska som drastiskt ändrar saker i hjärnan och får en att agera annorlunda. Argumenten jag oftast får är att det är roligt, gott och får en att slappna av. Jag tycker att dessa argument är aningen skrämmande. Är våra liv så trista, smaklösa och stressiga att vi måste dricka alkohol för att ha en lyckad utekväll?

Jag tillbringade nyårsaftonen med två nära vänner och fyra personer jag aldrig har träffat tidigare. Redan när jag kom fram var ölburkarna, vin- och ciderflaskorna öppna och efter att två tredjedelar av kvällen hade gått kom det fram att Sprite-flaskan som jag tömt under kvällen faktiskt bara innehöll Sprite. Två personer tystnade och stod omedvetet med munnarna öppna. ”Så du har inte druckit alkohol på hela kvällen?”. De fyra okända och onyktra personerna satt nu aningen tysta och obekväma.

Att jag är nykter i sociala situationer gör inte mig alls obekväm. Det är du som dricker alkohol som blir obekväm av min nykterhet. Tanken av att en nykter person ser dig berusad och kommer att minnas dina handlingar klart och tydligt gör dig obekväm och du tror att du blir dömd. Det visar på att det inte enbart är jag som dömer det alkoholiserade samhället, utan även du. Att vara medveten om det trista, smaklösa och stressiga livet får dig att tro att det är roligt att dricka, när det egentligen kanske handlar om att du inte vet hur man är nykter i en alkoholiserad värld. 

 

 

 

 


tisdag 10 februari 2015 12:10
Bild på reporter Dejana Pasic.
Dejana Pasic