| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Framtidsmässa på Jenny Nyströmsskolan

Över 50 utställare samlades i Jenny Nyströmsskolans lokaler för att informera om deras verksamhet. Flera hundra elever kom dit för att lyssna. Foto: Stina Sandström

Mässa inspirerade elevers framtid

Flera hundra elever besökte under tisdagen Framtidsmässan på Jenny Nyströmsskolan.

– Det är svårt att veta vad man vill göra i framtiden och då är det här en jättebra möjlighet att få veta mer, säger Stina Mattiasson, 18 år, elev på Calmar Internationella Skola.

Under tisdagen anordnade Kalmarsunds gymnasieförbund en framtidsmässa för att inspirera och informera elever i årskurs tre om vad de kan göra efter att de har tagit studenten. Drygt 1 000 elever var inbjudna och lokalerna var fulla under hela utbildningsdagen.

– Istället för att vi på skolan informerar kan eleverna själva ställa frågor till de som faktiskt jobbar med det de är intressrade av, säger Anna Nilsson, Studie- och yrkesvägledare på Lars Kaggskolan.

 

Utställare från högskolor, folkhögskolor och personer från näringslivet runt om i landet samlades i Jenny Nyströmsskolans lokaler för att informera om sina verksamheten.

– Det här är en unik möjlighet för treorna att få en bild av hur verkligheten ser ut på ett och samma ställe, säger Anna Nilsson

Det bord som lockade allra mest folk var det där eleverna fick veta hur de skriver ett CV och det säger Anna Nilsson har varit väldigt uppskattat.

Ebba Rodhelind, 19 år och Stina Mattisson, 18 år, går på Calmar Internationella Skola och var på mässan för att veta vad framtiden har att erbjuda.

– Det är roligt att få kontakt med studenterna och få en bild av hur vardagslivet ser ut, säger Ebba Rodhelind.

Båda blev särskilt intresserade av Lund och sjuksköterskeutbildningen och psykologprogrammet. De tycker att det verkar vara en rolig studentstad och säger att det hade varit skönt att få komma i väg från hemstaden Kalmar för ett tag.

– Men vi är öppna för förslag, det är därför vi är här, säger Stina Mattisson.

 

Men alla reaktioner på mässan har inte varit inte positiva. Representanterna från Gotlands folkhögskola tycker att gymnasieförbundet kunde ha informerat eleverna bättre innan själva dagen.

– Det var många som kom hit och inte riktigt visste vad mässan handlade om, det tycker jag är tråkigt, säger Johannes Hedlund, Studie och yrkesvägledare på Gotlands folkhögskola.

Efter mässan ska studie- och yrkesvägledarna utvärdera dagen och Anna Nilsson säger att hon har hittills fått bra respons av eleverna.

Studie- och yrkesvägledare på Lars Kaggskolan

Anna Nilsson, Studie- och yrkesvägledare på Lars Kaggskolan, har fått bra respons av eleverna.

Två studenter inspireras av alla utsällare på framtidsmässan

Ebba Rodhelind och Stina Mattisson är på Framtidsmässan för att se vad framtiden har att erbjuda.


onsdag 25 mars 2015 10:59
Bylinebild för Stina Sandström
Stina Sandström