| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Fredag
28 februari 2020

VALnu

Resultatet från valet

Rödgröna tar över makten. Grafik: val.se

Maktskifte i Sverige – Rödgröna tar över

INRIKES. 5 828 av 5 837 valdistrikt var räknade en dryg timme efter midnatt. Riksdagsvalet 2014 ger oss ett nytt maktskifte att vakna upp till på måndagsmorgonen.

Redan 20.00, när SVT släppte sin vallokalsundersökning Valu, kom de första signalerna om att Rödgröna skulle få majoriteten av rösterna. SVT:s prognos två timmar senare gav samma resultat – och när rösterna från alla utom nio distrikt hade räknats ihop stod Rödgröna som klar segrare med 43,7 procent av rösterna mot Alliansens 39,3.

– Tack alla ni som har gjort detta för socialdemokratin och framförallt för vårt land, för Sverige. Vi har börjat bygga en ny folkrörelse, vårt parti är en ny modern folkrörelse. Vi har drivit och drivs av demokratins kraft, vi har uppnått över två miljoner samtal med det svenska folket. Det gör inte vem som helst, sade Stefan Löfven till SVT på Socialdemokraternas valvaka.

Löfven öppnade också för samarbeten med andra partier – bortsett från Sverigedemokraterna.

– Jag är beredd att bilda en handlingskraftig regering. Jag ska inleda samtal med Miljöpartiet som jag betraktar som en naturlig samarbetspartner men handen är utsträckt även till andra demokratiska partier, vårt land är för litet för konflikter. Inget samarbete kommer att ske med Sverigedemokraterna.

SD växer rejält

En av valets allra största snackisar är just Sverigedemokraterna, som växer rejält från föregående val. Med nio distrikt kvar att räkna hade de 12,9 procent av rösterna, att jämföra med 5,7 procent från 2010.

– Det är nio valvakor i kväll och bara på en av dem jublas det, sade Folkpartiets Jan Björklund till SVT på FP:s valvaka.

Jimmie Åkesson sade så här i SVT:s studio:

– Den position vi har nu, den är full av ansvar. Jag har 13 procent av väljarnas stöd.

Feministiskt initiativ, som hoppades på att ta sig in i riksdagen, missade fyraprocents-spärren och hade 3,1 procent.

– Det är väl att kavla upp ärmarna igen. Vi har gjort en fantastisk valrörelse utan några pengar eller personal, sade Gudrun Schyman i en intervju med SVT.

 

Resultatet med nio distrikt kvar 

S: 31,2

MP: 6,8

V: 5,7

M: 23,2

FP: 5,4

C: 6,1

KD: 4,6

SD: 12,9

FI: 3,1

Övriga: 0,9

Rödgröna: 43,7

Alliansen: 39,3


måndag 15 september 2014 00:47
Johan Fredriksson
Johan Fredriksson