| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Fredag
28 februari 2020

VALnu

Fi snubblade på upploppet

INRIKES. Det var nära. Feministiskt initiativ (Fi) såg i början av kvällen ut som ett riksdagsparti. Men det räckte inte ända fram.

- Vi kan erkänna att vi är lite besvikna, säger talespersonen Gudrun Schyman.

Kvällen började så bra för Fi. Sympatisörerna skanderade "Ut med rasisterna, in med feministerna!" på valvakan på Söder och när tv-kanalernas valundersökningar pekade på ett resultat över riksdagsspärren på 4 procent visste jublet inga gränser.

Gudrun Schyman varnade dock från scenen att de undersökningarna ofta övervärderar Fis stöd och några timmar senare visade det sig att hon hade rätt.

- Vi kan väl erkänna att vi är lite besvikna, men vårt arbete är långsiktigt, slog hon fast på scenen vid 23-tiden när det stod klart att partiet inte nått ända fram.

Valet en framgång

– De stora förändringarna i vårt samhälle tar tid, men när de väl kommer så är de där för att stanna.

Schyman tackade för allt arbete och stöd och påminde om att valet trots allt varit en framgång. Fi kommer att få många nya mandat i kommuner och landsting och med det flera fördelar.

– Med det här valresultatet får vi ökat partistöd och hjälp med valsedlar. Det har vi haft problem med i den här valrörelsen.

De senaste veckorna har en del hävdat att en röst på Fi kan vara bortkastad om partiet inte kommer in i riksdagen. Schyman tror dock inte att det påverkat resultatet i någon större omfattning.

Oroad av SD-framgång

– Det kan ju ha påverkat några som står och väger, men jag tror att de flesta som röstat på oss är feminister och tänker fortsätta vara feminister.

Däremot är hon djupt oroad av Sverigedemokraternas framgångar.

– Det är väldigt bekymmersamt och jag tror att det är ett resultat av den cementerade blockpolitiken.

TT: Borde Stefan Löfven (S) bjuda in fler partier om han får bilda regering?

– Det är för tidigt att säga, vi måste avvakta slutresultatet. Men så här långt har han ju inte stängt några dörrar.

   


söndag 14 september 2014 23:39
Björn Ewenfeldt/TT