| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
En kvinna sitter lutd över sina böcker, med en dator och en kaffekopp framför sig. Statistiken för hur stressade kvinnor och män känner sig presenteras i ett diagram (se siffror i artikeln)..

Fler kvinnor än män känner sig stressade varje vecka. FOTO: Martina Sandström

Unga i Kalmar känner sig stressade

KALMAR. Nio av tio ungdomar i Kalmar län känner sig stressade, enligt en webbenkät gjord av Calmaren. Kurator Gunilla Carrington säger att stressen ofta beror på att man jämt är uppkopplade och säger att grunden till att minska stressen är att lära sig andas rätt.

 

En undersökning gjord av Calmaren visar på att ungdomar mellan 18-25 år i Kalmar län känner sig stressade. Av de 56 svarande angav 51 stycken att de känner sig stressade varje vecka. Största anledningen till stressen är skolan. Gunilla Carrington jobbar som kurator och är mindfulnessinstruktör på Studenthälsan på Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon träffar många ungdomar och menar att stressen beror på att man ständigt är uppkopplad.

– Idag lever väldigt många med ett konstant pling i mobilen. Man är rädd att välja bort stimuli för man vill inte missa något eller bli utanför.

Att kolla mobilen och sociala medier blir en vana och ju mer man kollar, desto oftare kommer man kolla. Hon ser också problemet med att unga sover dåligt på grund av sina mobiler.

– Många har på vibration på mobilen när de sover, och varje gång mobilen vibrerar vaknar man till.

För att kunna sortera alla intryck man får under dagen måste man sova, och ge hjärnan möjlighet till återhämtning. För lite sömn stressar också kroppen, och för att man ska orka nästa dag väljer man dålig mat med mycket socker för att få energi.

 

Kvinnor mer stressade

Calmarens undersökningen visade också att kvinnor är något mer stressade än män. Gunilla Carrington säger att ungefär 80 procent av de studenter som kommer till henne är just kvinnor. Hon tror att kvinnor har högre krav på sig själva, och att mycket av kvinnors stress handlar om utseendehets.

 Gunilla Carrington säger att unga måste blir bättre på att stänga av och leva i nuet.

– Man måste kolla på vad man väljer att sin lägga tid på och prioritera.

Unga måste lära sig att man inte jämt måste vara med och ha koll på alla sociala medier, att man inte jämt måste veta var alla kompisarna befinner sig och vad de gör. Man måste analysera sitt beteende och se sina mönster.

– Först när man ser vad man gör kan man se vad man måste ändra på, säger Gunilla Carrington.

 

Läs om en av de stressade ungdomarna.

Du kan även läsa Josephines krönika om just stress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunilla Carrington.

Gunilla Carrington, kurator på Studenthälsan på Linnéuniversitetet i Kalmar säger att unga måste lära sig att man inte alltid måste vara uppkopplad.

 

Så här minskar du stressen: 

1. Andningen – Andningen är grunden. Många andas högt upp i bröstet. För att minska stressen måste man lära sig att andas djupt.

2. Hållningen – För att kunna andas rätt måste du ha rätt hållning. Slappna av i axlar och nacke.

3. Lev i nuet – Stanna upp i vardagen och njut av stunden. Släng inte i dig det där kaffet utan njut av det. Hur luktar det, hur smakar det? Känn efter!

4. Lär dig prioritera ­– Lägg upp din tid. Vad är viktigt att hinna med och vad kan du skippa? Prioritera bort oviktiga saker som bara gör dig stressad.


torsdag 20 februari 2014 12:34