| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Vy över Storgatan i Kalmar

Aldinis Tobak på Storgatan vill installera kamera. FOTO: Cornelia Axelsson.

Tre företag till vill övervaka

KALMAR. Närbutiken på Margaretaplan rånades för andra gången på två månader i förrgår. Och rädslan för brott och rån finns bland företagare i Kalmar län. Tre av dem har ansökt om att få sätta upp övervakningskameror.

 

I går skrev Calmaren om att Ikea ansökte om att få installera nya övervakningskameror. Det verkar nu ha blivit en trend. I dag ligger ansökningar från tre företag till i Kalmarregionen och väntar på att bli godkända.

Det handlar om Subway, Aldini Tobak i Kalmar och Hotell Amigo i Emmaboda och anledningarna till att de vill ha kameror handlar om säkerhet.

– Det har varit fyra eller fem inbrott i Kalmar den senaste tiden. Jag har en massa tobaksvaror och blir lite rädd då. Egentligen vill jag inte att någon ska övervaka mig eller någon annan, men jag vill inte behöva vara rädd, säger Akbar Haressi på Aldini Tobak.

 
Tillgreppsbrott minskar

Nicklas Svensson på Hotell Amigo i Emmaboda är inne på samma spår.

– Det är för att öka säkerheten och se vad som händer. Kameror finns överallt så det är något vi har funderat på i många år och nu vill vi göra det. Även om vi är bemannade dygnet runt och därför inte har någon större risk för inbrott är det ändå en säkerhet för personalen, säger Nicklas Svensson.

Tillgreppsbrott, det vill säga brott som till exempel rån och stöld, är dock en sjunkande trend enligt polisen. Sedan 2010 har de bara blivit färre och färre. Samtidigt har antalet kameror ökat, vilket också kan vara en anledning till att den sortens brottslighet minskat.

– Vi har sett en liten ökning sedan lagen ändrades förra året och lättade på reglerna, säger Peter Lind, handläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Egentligen vill jag inte att någon ska övervaka mig eller någon annan, men jag vill inte behöva vara rädd.

Akbar Haressi

"

onsdag 12 februari 2014 14:47
Benjamin Troff, bt222bc@student.lnu.se
Benjamin Troff