| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Bild på en grävmaskin och jordhög

Det har byggts mycket i Ljusstaden de senaste åren. Scanparks menar att kommunen avslutat markanvisningsavtal i förtid. FOTO: Martina Sandström

Holländskt byggföretag hotar kommunen

KALMAR. Ett markanvisningsavtal som löpt ut och krav som inte uppfyllts. Ett holländskt byggföretag känner sig sviket av kommunen. Byggföretaget hotar nu att stämma Kalmar kommun.

 

Det var i början av 2009 som Scanparks intresse för att bygga 22 ekologiskt hållbara hus, vid Ljusstaden, presenterades för första gången. Planerna var att starta upp projektet ”Quality living in Kalmar län AB”.  Vid årsskiftet blev de informerade om att avtalet gått ut.  

 

"Rättsliga åtgärder på kommunens bekostnad"

Byggföretaget Scanparks är inte nöjda med hur de har blivit behandlade av kommunen gällande markreservationen. Nu skriver Scanparks till kommunen att deras hopp om Sverige tagits ifrån dem. ”Vi hade en väldigt tuff start, först ville inget byggföretag jobba med oss, de sa nej utan anledning eller ignorerade de oss”, skriver ScanParks i ett mejl till kommunen. ScanParks skriver också om att de inte fått hjälp från kommunen och att om de inte blir tillräckligt kompenserade ska de ta ”rättsliga åtgärder kommunens bekostnad och meddela nationella medier om kommunens främlingsfientliga och korrupta beteende”.

 

Men Kalmar kommun tycker anser inte att något fel begåtts.

– Vi sätter upp förutsättningar för avtal och dessa uppföljdes inte. Vi kan inte ha mark anvisad när vi har andra intressenter. Vi har förslag att förlänga avtalet fram till sommaren. säger Johanna Kindqvist, exploateringsingenjör på kommunledningskontoret i Kalmar.


tisdag 18 februari 2014 14:57
Martina Sandström, ms223bg
Martina Sandström