| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Gabriel Carcamo står framför en tegelvägg.

– Jag skriver mycket om mitt eget liv, säger Gabriel Carcamo. FOTO: Martina Sandström

”Det hade varit coolt att kunna försörja sig på musiken”

GÖTEBORG. För tio år sedan uppträdde han för första gången inför publik. Idag har han vunnit Kronobergsfinalen i Svensktoppen nästa och varit förband åt Anton Ewald. Gabriel Carcamo, 17 år, drömmer om att kunna leva på sin egen musik och jobba som musikalartist.

 

Gabriel Carcamo står på parkeringen utanför en galleria i Göteborg. Han och ett band har sjungit och spelat på en scen, som förband åt Anton Ewald. Han hoppar in i minibussen som står parkerad vid en tegelvägg. Bussen ska ta honom och bandet hem till Växjö igen.

 

Gabriel Carcamo sitter i framsätet. Hans mörka hår lyses upp av solen som skiner in genom bilrutan. Landskapet utanför sveper förbi. Gabriel har en kudde i famnen. Den tidiga morgonen och uppträdandet i Göteborg har tagit ut sin rätt.

– Jag är helt urladdad och slö i kroppen och vill bara lägga mig ner och sova. Men det är ändå en skön känsla för att man har gått och tänkt på uppträdandet hela tiden och nu är det gjort, säger Gabriel.

 

Musikalisk familj

Musiken har funnits i Gabriels liv enda sedan han var liten. Han har en musikalisk familj och han sjöng mycket redan på förskolan. Gabriels mamma Elisabet kör minibussen. Hon pekar på sig själv och skrattar som för att, på ett skämtsamt sätt, ge en hint till Gabriel. En liten hint om att det är tack vare henne som han började sjunga. Gabriel tittar på henne och skrattar.

– Ja, mamma har hjälpt mig väldigt mycket, säger Gabriel.

Och även denna dag har mamma Elisabet, eller ”manager-morsan”, varit med och stöttat Gabriel hela dagen i Göteborg.

 

Första gången Gabriel uppträdde inför publik var på mamma Elisabets bröllop. Det var tio år sedan. För ungefär fyra år sedan började han att vara med i musikaler. Den senaste musikalen är föreställningen Cats, som visades i Växjö i höstas.

– Både det här med egna låtar och musikaler är två jättestora intressen och jag vill inte utesluta något av dem två idag, säger Gabriel.

 

Vill nå ut till svensk publik

Gabriel är nu nyfiken på att se hur det går med sin egen musik. För två år sedan började han skapa musik tillsammans med Casper Sandberg. 

– Jag hade skrivit en låt och jag ville att Casper skulle kompa mig, men efter det kom han med idéer och så började vi skriva låtar ihop istället, säger Gabriel.  

Tillsammans vann Gabriel och Casper Kronobergsfinalen Svensktoppen nästa, år 2013, med låten ”Mammas mage”. Nu är Gabriel själv frontfiguren, men Casper Sandberg är med och kompar i bandet. Gabriels låttexter handlar mycket om hans eget liv och hans tankar. Inspirationen till texterna har han fått av rappartister, som Timbuktu och Snook. Gabriel har valt att sjunga alla sina låtar på svenska.

– Det kan bli lite opersonligt när svenska artister sjunger på engelska. Jag vill nå ut till svensk publik.

 

I framtiden hoppas Gabriel på att han ska kunna leva på musiken. Han tittar ut genom bilrutan och är tyst en kort stund.

– Jag vill egentligen göra allt. Jag vill nå ut med min egen musik och sedan kunna jobba med musikaler samtidigt. Det är en dröm att kunna göra båda. Det hade varit coolt att kunna försörja sig på musiken.

Faktaruta 

Namn: Gabriel Carcamo

Ålder: 17 år, fyller 18 i september

Bor: Lekaryd, Alvesta i Småland

Familj: Mamma, bonuspappa, lillasyster, storebror. Pappa bor i Honduras med familj. 

Studerar: Samhällslinjen med Musiktillägget, Katedralskolan i Växjö. 

Aktuellt: Skriver och spelar in låtar med kompisen Casper Sandberg. 

Övrigt: Kan jonglera och fladdra med näsborrarna. 

 

 

"

Både det här med egna låtar och musikaler är två jättestora intressen

Gabriel Carcamo

"
Gabriel Carcamo står framför en tegelvägg.

- Jag vill nå ut med min egen musik, säger Gabriel Carcamo.

Gabriel Carcamo skriver autograf.

Gabriel Carcamo får skriva autografer efter uppträdande i Göteborg.


onsdag 19 februari 2014 12:04
Martina Sandström, ms223bg
Martina Sandström