| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Fredrika Nilsson

Fredrika Nilsson gillar att framhäva människor i sina bilder. FOTO: Fredrika Nilsson

En människokännare med kamera i hand

LOS ANGELES. För ett par år sedan visste inte Fredrika Nilsson, 21 år, vad hon ville eller vad hon var bra på. Hon hade bilder och känslor inom sig som hon inte visste hur hon skulle få utlopp för. Sedan fick hon en kamera i studentpresent och blev förälskad i fotografering.  

 

– Jag gillar att få fram något i en person. Eller snarare framhäva något, säger Fredrika Nilsson.

Hon beskriver sig själv som en människokännare. Hon lägger märke till små detaljer hos människor som hon beundrar. Leverfläckar, ärr med en historia bakom, uttryck eller rörelser. De är detaljer som etsar sig fast inom henne. Hon berättar om ett minne hon har sedan fjärde klass. Hon hade en klasskamrat som höll sin penna så speciellt när hon skrev och alltid satt på samma sätt; med huvudet på sned och allt sitt hår fört åt sidan medan hon formade sneda liggande bokstäver på lutande rader. Fredrika Nilsson lade märke till det, beundrade det och ville göra samma sak. Hon försökte allt vad hon kunde för att sitta i samma position, med håret fört åt sidan och gick in för att få till så sneda bokstäver som det bara gick.

– Jag gillade det annorlunda. Nu älskar jag det och vill få fram det i mina bilder.

 

Fick beröm för det hon gjorde

När Fredrika gick i gymnasiet kände hon en ständig oro inom sig som gav henne svårt att bestämma sig för saker. Hon visste inte vart hon ville studera, eller vad hon ville läsa och bytte gymnasium fram och tillbaka.

När hon väl fann sig till ro valde hon Samhällsprogrammet med medieproduktion som inriktning. Det var här hon fick sina första fotolektioner och det kändes bra att äntligen kunna intressera sig mer för skolan. Hon fick beröm, något som hon annars inte var van vid i skolan. Men det var inte förrän Fredrika tog studenten och fick en kamera i present som hennes intresse tog vid på allvar. 

 

Studerar foto i Los Angeles

Idag bor Fredrika i Los Angeles där hon studerar olika kreativa ämnen, däribland foto. Just nu vet hon inte hur länge hon blir kvar där, men hon trivs i solen och drömmarnas stad som hon kallar det.

– Ibland kommer man till en viss punkt i livet då något måste hända. Tankar måste bli till action. Jag är en dagdrömmare. Jag har så mycket idéer och drömmar som oftast påbörjas, men sen ger jag upp lika snabbt. Så punkten kom då jag bara tog tag i allt som innebär flytt till andra sidan jorden för att få en förändring.

Fredrika berättar att hon aldrig drömt om att bli en mästerfotograf. Hon måste få göra som hon själv vill utan restriktioner eller press utifrån. Hon fotar för att det känns bra.

För att se mer av Fredrika Nilssons bilder kan du besöka hennes blogg

Ett porträtt Fredrika gjort av sin bästa vän.

Fredrika älskar att sminka sina modeller och scensätta inför fotografering. Det här fotot föreställer hennes bästa vän med en sminkning inspirerad av modellen Twiggy.

Ett porträtt av Fredrika

Ett av Fredrikas favoritporträtt.

Ett porträtt taget av Fredrika

Fredrika gillar den här bilden lite extra för att den känns så harmonisk.

Fredrikas porträtt av en brud

Fredrika har även fotat under bröllop, något som hon tyckte var roligt. "Jag är en riktig kärlekskrank person."


torsdag 13 februari 2014 10:15
Alexandra Sjögren
Alexandra Sjögren