| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Alexandra Sjögren

Tekniken försvårar barnauppfostran

Jag vet. ”Det var bättre förr” är en uttjatad term. Det är en term man använder när man blivit lite för gammal eller lite för bitter. I det här fallet tror jag att det är sant många gånger. Visst fanns det väl alltid ett par pojkar eller flickor i varje klass som var grova i munnen eller högljuddare än vanligt, men har det ändå inte blivit värre?

 

Femåringar skriker att du är en ”bajskorv” när du går förbi deras hus medan mamman lugnt sitter på verandan utan att se upp, de trotsar förskolelärarna när de blir tillsagda eller kastar ut sig verbala dödshot mot sina föräldrar när det är slutspelat för dagen på Ipaden. När jag var liten hade jag en oerhörd respekt för alla som var äldre än mig, till och med dem som bara var ett eller två år äldre. De gånger jag fick spela datorspel med min syster var en lyx och inte särskilt förekommande.

 

Min femårige bror spelar hela tiden. Det gör honom gapig och arg och han skriker när det inte går som han vill. När han inte får spela mer blir han som galen, trots att han i vanliga fall för det mesta är lugn och snäll. Nu används surfplattor på förskolor i utbildningssyfte, men enligt en förskolelärare jag pratat med spelar barnen för det mesta spel på dem som egentligen inte har någonting alls att göra med lärande.

 

Med risk för att låta utvecklingsfientlig oroar jag mig för hur teknikens invasion i barnens vardagsmiljö ska få för utgång. Hur ska det gå med barn som föredrar att spela spel på surfplattor, datorer och mobiler framför att leka med andra barn? Grundskolan är enligt forskning den viktigaste tiden för socialisering. Då formas den personlighet som barnet kommer få som vuxen; genom att de jämför sig själva med andra, bildar en uppfattning av sig själva och lär sig läsa av andra. Frågan är hur de ska klara sig i en värld där social kompetens blir av allt större vikt på de flesta arbetsplatser.

 

Men, om barn nu verkligen är vildare och oförskämdare idag än vad de var för bara ett par år sedan kan man ju undra vad det egentligen beror på. Allt kan inte förklaras med teknikens framfart. Det är väldigt omstritt, men enligt vissa forskare beror ungefär 50 % av ett barns beteende på arvet och en lika stor del på uppväxtmiljön. Hur som helst är de allra flesta forskare överens om att både arv och miljö spelar en stor roll. Många människor kan skylla ett barns beteende helt på föräldrars uppfostring, men det är bevisat att det inte är så. Barn påverkas en hel del av den kultur och det samhälle det växer upp i. Kanske är barnens, i mina ögon, allt mer fräcka uppförande ett tecken på att något har gått riktigt snett i vårt samhälles kulturutveckling. En varningsflagga för att den verklighet som våra medier, vår reklam och våra spel skildrar faktiskt påverkar våra barn.

Det är dags att tänka till. En gång till.

 

"

"Femåringarna kastar ut sig verbala dödshot mot sina föräldrar när det är slutspelat för dagen på Ipaden"

"

onsdag 12 februari 2014 11:24
Alexandra Sjögren
Alexandra Sjögren