| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

 

 

 

Emil i Lönneberga intar Kalmar slott

Hissa upp Ida i flaggstången, göm dig i Snickerboa och byt om till kläder från det tidiga 1900-talet – nu kan man uppleva Emil i Lönnebergas värld på Kalmar slott. 

Utställningen “Emil!” på Kalmar slott lockar både barn och vuxna att träda in i en värld av hyss, skratt och Småland i en svunnen tid. I lördags slogs dörrarna till utställningen upp för allmänheten och den kommer att finnas kvar till och med november.

– Invigningen gick jättebra, det var fullt av folk, både vuxna och jättemånga barn. De lekte som bara den, säger Mimmi Mannheimer, slottschef på Kalmar slott.

En kulturgärning

Utställningen består delvis av originalteckningar gjorda av illustratören Björn Berg som har illustrerat alla Astrid Lindgrens Emil-böcker och delvis av två lekrum där barn kan klä ut sig till Emil och Ida, leka med träfigurer i Snickerboa, laga mat i Katthultsköket och gömma sig i visthusboden. Det finns även en hörna med en samling av Emilböckerna om man vill slå sig ner och läsa.

Enligt Mimmi Mannheimer har föräldrar med barn i förskoleålder sagt att det är en kulturgärning att visa Emils värld på det här sättet så att det inte glöms bort. 

– Det är ju kanske inte så många som läser Astrid Lindgrens böcker för sina barn längre, säger Mimmi Mannheimer.
Hon tror också att fördelen med en karaktär som Emil är att många barn kan känna igen sig oavsett ålder.

"Ett hjärta som är riktigt stort"

– Han busar ju väldigt mycket men samtidigt har han ett hjärta som är riktigt, riktigt stort.
Lekrummen är möblerade för att efterlikna tidsepoken som Emil i Lönneberga utspelar sig. Mimmi Mannheimer tror därför att barn också kan lära sig en del om en annan tid och om saker som knappt används längre som utedass och smörkärnor. Utställningen är producerad av Kulturen i Lund och tog ungefär en och en halv månad att färdigställa.

– Jag är jättenöjd, det har gått jättebra, säger Mimmi Mannheimer.


tisdag 22 mars 2016 08:47
Dzenet Alisehovic
Dzenet Alisehovic
Anton Yngvesson
Anton Yngvesson