| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Stina Mattisson

– Vi försöker ha olika bullar varje dag, säger Stina Mattisson och visar upp dagens.

Sveriges yngsta kafétant finns i Kalmar

Hon stiger upp tidigt varje vardag och gör 100 smörgåsar.  Allt för att studenterna på Kalmar Nyckel ska hålla sig mätta hela dagen.

– Jag älskar mitt jobb, säger 19-åriga Stina Mattisson.

När Stina Mattisson tog studenten förra året visste hon inte riktigt vad hon skulle göra. Men i september uppenbarade sig en intressant jobbmöjlighet. Titeln var kafébiträde och arbetsplatsen var kafeterian i Linnéuniversitetets lokaler på Kalmar Nyckel. Nu har hon jobbat här i ett halvår.

– Jag är förmodligen Sveriges yngsta kafeteriatant, säger Stina Mattisson och skrattar.

Fem dagar i veckan, måndag till fredag, är Stina på jobbet klockan 6.30. Då sätter hon direkt igång med att bre smörgåsar. 100 stycken för att vara exakt.

– Jag gör många olika smörgåsar, med olika fyllningar. Men min favorit är faktiskt den allra enklaste halvfrallan. Det är jättelustigt, hemma tycker jag inte alls om det men här känns det annorlunda på något sätt, säger Stina eftertänksamt.

Har lärt sig studenternas scheman

Stina Mattisson ser sig omkring i kafeterian. Det har varit lugnt i en längre stund och hon har äntligen tid att plocka i ordning lite. Hon berättar att hon har lärt sig när studenterna tar paus och på så sätt vet när hon ska göra sig redo. Stina tar tag i en nybryggd kanna kaffe och ställer fram den på disken till tonerna av popmusik i bakgrunden.

– Radion är min bästa vän nu när det inte kommer så många kunder, säger Stina och pekar på köksradion som står längst in i kafeterian.

"Jag vet vad som säljer"

Bredvid kassan står en stor vas med påskris. Inför påskhelgen har Stina köpt in fjädrar och påskgodis. Hon pekar stolt på de ljusgula skumkaninerna som står på disken.

– Jag har mycket att säga till om när vi ska köpa in nya saker till kafeterian. Det är ju jag som vet vad studenterna vill ha och vad som säljer. Min plan är att försöka köpa in glass i vår. Jag tror att det skulle funka väldigt bra här, säger Stina Mattisson och ler.

Nybryggt kaffe i kafeterian

Stina ser alltid till att det finns nybryggt kaffe i kafeterian.

Radion i kafeterian står på hela dagen

Radion i kafeterian står på hela dagen.

Påskgodis inför påskhelgen

Inför påskhelgen har Stina köpt in lite påskgodis.


måndag 21 mars 2016 10:39
Anton Yngvesson
Anton Yngvesson