| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Eamonn O'Reilley, pubägare för O'Reilleys, firar den irländska nationaldagen med mycket fest

Eamonn O'Reilley hoppas på att ta en bit av den irländska atmosfären till Kalmar. Foto: Dzenet Alisehovic

"Det är en massiv fest"

Det hänger girlanger med miniatyrer av den irländska flaggan i taket och ballonger i vitt, grönt och orange pryder väggarna. Idag är det den 17:e mars.

– Det är den största nationaldagen i hela världen, säger Eamonn O’Reilley, pubägare för puben O’Reilleys i Kalmar.

Idag är det St. Patrick’s day, den irländska nationaldagen som firas till minne av landets skyddshelgon Patrick med musik, fest och mycket grönt. Högtiden börjar bli allt vanligare i Sverige.

–      Jag var den första som startade traditionen i Kalmar. Jag kunde inte tro att ingen hade hört talas om det, säger Eamonn O’Reilley.
Det här året firar han inte bara i en dag – utanför den irländska puben hänger posters med orden ”St. Patrick’s week” på, reklam för firandet som håller på från och med den 16 till den 20 mars.

Puben är utsmyckad med irländska flaggor, girlanger och ballonger

Förberedelserna är färdiga, nu väntar bara festen. Foto: Dzenet Alisehovic

Atmosfären är viktigast

–      Det är en massiv fest i karnevalstil, i Irland stannar allting upp och flera miljoner människor åker till Dublin för att fira. Jag vill att folk ska komma hit och uppleva en bit av den atmosfären, säger Eamonn O’Reilley.

Eamonn O’Reilley är ursprungligen från Irland men har bott i New York i sju år. Där firar man stort och hela Manhattan stängs i princip ner för att ge rum åt festsugna människor klädda i grönt. Däremot finns det ingen klädkod i hans egen pub på den här dagen. Det viktigaste är inte kläderna utan att besökarna känner att de kan slappna av och ha roligt, även om den gröna färgen som i stor mån förknippas med Irland naturligtvis uppskattas.

Eamonn berättar att byggnader som Eiffeltornet och det lutande tornet i Pisa färgas i grönt dagen till ära. Han pekar mot ett foto på Chicagofloden i en ovanlig, smaragdgrön version som hänger på väggen när två unga män stiger in i puben. 

–      Vi ville bara fråga när ni sätter igång, säger en av dem. Klockan är bara halv två på eftermiddagen men besökarna verkar uppspelta inför kvällen. 

"Jag är lite som St. Patrick"

Enligt Eamonn söker sig många till puben för musikens skull. Precis vid ingången står det mikrofoner och högtalare. Åtta artister som huvudsakligen spelar irländsk traditionell folkmusik kommer att stå för live-underhållningen dem nästkommande kvällarna, bland annat Eamonn själv. Han berättar att tanken är att stämningen ska vara som på vilken irländsk pub som helst, hemtrevlig och varm. Eamonn tycker att skandinaver som inte riktigt har koll på vad St. Patrick’s day är går miste om någonting. 

–     Jag är lite som St. Patrick själv faktiskt. Vi vill båda sprida ett budskap.
På frågan om vad hans budskap är skrattar Eamonn O’Reilley stort.

–     Det är väldigt simpelt. Man vet aldrig när ens sista dag kommer så alla måste se till att ha kul.

 

Om St. Patrick's day 

’Sankt Patriks dag’, är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. Det är tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem. Sankt Patrick är även känd som den person som införde kristendomen på Irland. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flaskorna pryds av hattar dagen till ära.

Puben får en grönare utsmyckning dagen till ära. Foto: Dzenet Alisehovic


torsdag 17 mars 2016 16:35
Dzenet Alisehovic
Dzenet Alisehovic