| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Johan Lunde, vd för Atrio arkitekter

Johan Lunde har arbetat som arkitekt i 26 år. Foto: Emelie Häger

"Bra arkitektur är funktionellt, tekniskt och konstnärligt"

Johan Lundes skisser har blivit en del av vardagen för hela Kalmar läns invånare. Han ligger bland annat bakom renoveringen av Stagneliusskolans aula, Oskarshamns kyrka och det nybyggda stadsbiblioteket i Mönsterås. För Skrollen berättar han om sitt arbete som arkitekt.

Det började med ett intresse för att rita. Nu har Johan Lunde  jobbat som arkitekt i 26 år. Idag är han vd på Atrio arkitekter som har funnits i Kalmar sedan 1947 och på det moderna kontoret på Södra Vallgatan är arbetet i full gång.

Vi har 100 projekt rullande hela tiden. Jag håller just nu på med att färdigställa ett äldreboende i Norrliden, Torsås nya kommunhus och en kyrka i Trekanten, säger Johan Lunde.

Konsten att hitta spännande projekt

Just nu är Atrio också mitt i processen att rita färdigt nya hus i kvarteret Gesällen. Bygget har varit omstritt och från början var Johan Lunde och hans kontor inte delaktiga i projektet alls.

­– Det är mycket roligare att jobba med ett projekt från början. Däremot behöver det inte vara nybyggnationer. Mina kyrkoprojekt har varit ombyggnadsjobb där vi gått in och förändrat genom att sätta in modern inredning, säger Johan Lunde.

Han berättar att det gäller att hitta sin egen nisch för att successivt hitta bra uppdragsgivare och få chansen att arbeta med projekt man tycker är spännande.

– Jag har haft förmånen att jobba på olika typer av kontor så jag har byggt min egen kunskapsbank av vad jag tycker om. Kyrkor är det till exempel nästan bara jag som gör här på kontoret.

Skiss över planlösning

På kontoret har de flera mappar med tidigare projekt. Foto: Emelie Häger

Bra och snyggt är inte samma sak

Enligt Johan handlar arbetet i grunden om att erbjuda bra lösningar. Idén om att snyggast är bäst håller inte i arkitektens värld.

– Bra arkitektur är att kunna göra ett funktionellt, tekniskt och konstnärligt förslag utifrån de förutsättningar man har. Man får inte se det som endast konstnärligt, då ska man hålla på med skulpturer istället.

 Men allt ligger inte hos den som ritar och planerar. Johan berättar att det är viktigt med en beställare som vet vad den vill ha. Därför är det ofta lättare att arbeta med uppdragsgivare som kommunen, landstinget och andra stora fastighetsägare som är vana vid byggnationer.

– Det som skiljer en bra färdig produktion från en dålig är beställaren. Jag kan vara hur duktig som helst men utan en fungerande dialog med beställaren blir det inte bra.  

Vilken är din favoritbyggnad i Kalmar?

–Posthuset (byggt 1947, ritat av L.E. Lallerstedt, reds.anm) vid Sveaplan är ett jättefint hus. Den typen av arkitektur från 1940-talet är väldigt sympatisk och det gillar jag.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ritning över Torsås nya kommunhus

Ett av projekten Johan Lunde arbetar med just nu är Torsås nya kommunhus. Så här ska det nya kommunhuset se ut och det börjar byggas i höst. Foto: Atrio arkitekter

 

 

"

Man får inte se det som endast konstnärligt, då ska man hålla på med skulpturer istället

Johan Lunde

"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Före detta posthuset i Kalmar

Det gamla posthuset är en av Johans favorithus i Kalmar. Foto: Emelie Häger

 


tisdag 22 mars 2016 09:45
Emelie Häger
Emelie Häger