| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Tjejer är rädda för att hängas ut i trådar på Flashback

På Flashback finns det trådar med länkar till tjejers Blocket-annonser där de säljer kläder.
– Tjejer oroar sig för att deras foton ska spridas vidare och att män letar upp deras adresser, säger forskaren Karl Dahlstrand.

Skrollen har varit i kontakt med flera unga tjejer som efter att ha lagt upp en annons på en köp- och säljsajt blivit kontaktade av män som kommit med sexuella inviter.

Karl Dahlstrand är universitetslektor på rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet och känner igen fenomenet. Han har tidigare forskat om trakasserier, kränkningar och hot på internet. Enligt Karl Dahlstrand är det vanligare med kränkningar när det finns foton kopplade till annonsen och när tjejer säljer kläder.

– På Flashback finns det trådar med länkar till tjejers annonser där de säljer sina kläder. Tjejerna i vår studie oroade sig för att deras foton skulle spridas vidare och att män skulle leta upp deras adresser, säger Karl Dahlstrand.

”Ett sätt att ta kontakt”

Karl Dahlström säger att det är svårt att spekulera i männens motiv. Men ofta handlar det om annorlunda sexuella preferenser.

– Det finns en genre inom pornografi som handlar om kläder och underkläder. En annonssajt blir då ett sätt att ta kontakt med unga kvinnor, säger Karl Dahlstrand.

Killarna ser inte allvaret

När Karl Dahlstrand intervjuat personer om trakasserier på nätet svarade männen att de inte tar kränkningarna på allvar. De lägger heller inte särskilt stor vikt vid vad de själva gör och sprider på nätet om det handlar om en tjejs yttre.

Tjejerna var däremot oroliga för att deras foton ska hittas på platser där de inte själva lagt upp dem. I nuläget finns det ingen lag mot kränkningar och trakasserier på just nätet.

– Det finns ingen specifik lag för internet än, även om det kom ett lagförslag i vintras. Men det förslaget syftar egentligen till väldigt allvarliga brott och jag vet inte om den här typen av kränkningar når upp till det.

Polisen i Kalmar avråder tjejer från att lämna ut för mycket kontaktuppgifter.

Läs mer

"Ida" skulle sälja kläder – fick sexsamtal

Polisen om problemet: "Det är skitsvårt"

Krönika: Nej tack, jag vill inte bli smiskad av dig


tisdag 22 mars 2016 14:44
Emelie Häger
Emelie Häger
Dzenet Alisehovic
Dzenet Alisehovic
Anton Yngvesson
Anton Yngvesson
Dennis Johansson
Dennis Johansson