| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Polishuset i Kalmar

Polisfacket i Kalmar ser positivt på ett nytt kommunikationssystem. Foto: Emelie Häger

Polisfacket i Kalmar välkomnar ny polisradio

Poliserna i Kalmar är trötta på sin nuvarande komradio, Rakel. Nu vill även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) byta ut systemet.

– Under en fantastisk lång tid har vi haft ett system för kommunikation som inte varit tillförlitligt och haft flera brister, säger Mats Johansson.

MSB har kommit med ett förslag om att på sikt byta ut kommunikationssystemet Rakel som både polis och räddningstjänst använder. MSB föreslår i stället att blåljusmyndigheterna går över till att kommunicera via det trådlösa 4G-nätet. Mats Johansson från Polisförbundet i Kalmar län är positiv till förslaget och säger att många av medlemmarna haft problem med dagens polisradio.

– Det har varit ganska svajigt hos polisen vad gäller datasystem och kommunikationssystem, säger Mats Johannson.

Problemet med polisradion är heller inget nytt.

– Under en fantastisk lång tid har vi haft ett system för kommunikation som inte varit tillförlitligt och haft flera brister, säger Mats Johansson.

Enligt Mats Johansson har systemet inte varit bra konstruerat från början. Han har länge fått klagomål från medlemmar om ett system som varit allt annat än felfritt.

– Internt har vi haft förstå-sig-påare som skapat de här systemen. Det har blivit ett hemsnickeri.

Polismyndigheten har det senaste året genomgått en stor omorganisation som varit omtalad. Klarar ni fler förändringar just nu?

– Vi söker positiva förändringar. De vi har sett hittills har inte varit det.


fredag 18 mars 2016 13:44
Emelie Häger
Emelie Häger