| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
"Ida" fick sexsamtal efter en annons om kläder

"Ida" fick sexsamtal efter en annons om kläder. Personen på bilden är inte "Ida". Foto: Dzenet Alisehovic

"Ida" skulle sälja kläder – fick sexsamtal

“Ida” ville bara sälja lite kläder på internet. Hon lade upp en annons och skrev ut sitt telefonnummer. Tre månader senare hade samtalen från män blivit allt obehagligare och hon fick till slut byta nummer.

Det var för att slippa kolla mejlen hela tiden som “Ida”, 28, bestämde sig för att lägga ut sitt telefonnummer i annonsen där hon sålde lite kläder.

Några dagar efter att annonsen publicerats ringer hennes telefon. Det är en äldre man på andra sidan luren. Han ställer frågor om klänningarna och säger att han funderar att köpa dem till sin flickvän.

– Sen börjar han plötsligt berätta om hur han har haft sex med en kvinna på en bar. Han berättar om vad de gjorde och till och med hur de gjorde det, säger “Ida” som egentligen heter något annat.

Skulle betala bra för underkläder

Mannen säger att han ska återkomma, men det gör han aldrig. Redan dagen efter ringer telefonen igen. Det är en annan man. Till en början ställer han bara frågor om storlekar och material på kläderna. Men efter en stund börjar frågorna bli allt obehagligare. Han vill att “Ida” ska fotografera sig själv i kläder så att han kan se hur de sitter på. “Ida” säger nej och han ger med sig.

Men sen frågar han om “Ida” säljer underkläder. När hon svarar nej säger han att han menar använda underkläder. Han vill ha dem för att lukta på dem.

– Han säger att han vill ha så många som möjligt och att han lovar att betala bra. Sen säger han “ju längre du har haft dem på dig, desto bättre”. Då slängde jag på luren direkt. Det var extremt obehagligt, säger “Ida”.

Bytte telefonnummer

Till skillnad från den första mannen återkommer den här mannen flera gånger. Alltid från hemligt nummer. I tre månaders tid efter att “Ida” lade upp annonsen på Blocket ringer mannen henne då och då. Till slut orkar hon inte längre och hon bestämmer sig för att byta telefonnummer.

– Det var en dyr och krånglig procedur men det var det helt klart värt det, säger “Ida”.

"Mia" fick underliga sms

"Mia", 23

Mia berättar att när hon skulle börja studera i Kalmar sökte hon bostad genom en annons på Blocket. Hennes nummer stod med i annonsen för att eventuella uthyrare skulle kunna nå henne på ett enkelt sätt. Hon förväntade sig seriösa meddelanden och det fick hon – delvis. Bland dessa fanns också andra typer av förslag.

– Jag fick ett sms där det stod ”vill du busa i Volvon eller Forden?” Det var jättekonstigt så jag svarade inte.

Det var även andra som hörde av sig med suspekta erbjudanden, som till exempel att det ingick hårprodukter om hon skulle välja att flytta in i en specifik lägenhet. Mia fick uppfattningen att personen nästan försökte locka henne till att tacka ja.

 

"Rebecca" fick obehagliga sms

"Rebecca", 22

Rebecca sökte boende i Kalmar på grund av studier. Hon la dock inte ut en annons på internet utan i en lokal papperstidning. Rebeccas nummer fanns med i annonsen och en kväll fick hon ett sms med en bifogad bild.

– Det var en snoppbild med texten ”suga?” under, berättar Rebecca.

Hon tänkte inte på att kolla upp numret då. Hon har hört från andra tjejer som annonserat på nätet att en och samma man har ringt runt till dem från ett dolt nummer. Mannen ska ha erbjudit de unga kvinnorna pengar i utbyte mot att de skulle skicka använda strumpbyxor och underkläder till honom.

– Det känns ju jätteobehagligt att det bor sådana människor här, säger Rebecca.

Mia och Rebecca heter egentligen någonting annat.

Läs mer

Polisen om problemet: "Det är skitsvårt"

Tjejers annonser sprids i porrtrådar på Flashback

Krönika: Nej tack, jag vill inte bli smiskad av dig

 

 

 

 

 

 

 

"

Han ville köpa mina underkläder för att lukta på dem.

"Ida", 28

"

tisdag 22 mars 2016 13:56
Anton Yngvesson
Anton Yngvesson
Dzenet Alisehovic
Dzenet Alisehovic
Dennis Johansson
Dennis Johansson
Emelie Häger
Emelie Häger