| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Utger sig för att vara döva - lurar dig på pengar

Flera personer som utger sig för att vara döva har under förmiddagen försökt samla in pengar i centrala Kalmar. Enligt polisen rör det sig troligtvis om bluffmakare.

Under torsdagsförmiddagen gick flera personer runt på Kvarnholmen med namninsamlingar och bad folk att donera pengar. Personerna utgav sig för att vara döva och gick omkring med papper med handikapsymboler på. De bad folk att skriva under med namn, adress och uppmanade sedan folk att hämta ut pengar direkt från bankomaten.

Skrollen har varit i kontakt med Sveriges dövas riksförbund, SDR, som varnar för dessa insamlingar. SDR brukar kontaktas av folk som blivit lurade.

Polisen: "Be om legitimation"

Polisen i Kalmar län har tidigare varnat för liknande bluffinsamlingar och kommissarie Ulf Karlsson säger att man definitivt inte ska ge några pengar.

– Det man ska göra är att be om legitimation eller be dem verifiera sig på något annat vis. Då tycker de att det är lite obehagligt och brukar ge sig, säger Ulf Karlsson.

Samtidigt har polisen svårt att komma åt problemet eftersom personerna som ligger bakom bluffinsamlingarna sällan är kvar på plats när polisen väl kommer dit.

De är människor som lever på bedrägerier. De är på ett ställe i några timmar och sen när vi på polisen åker dit så är de inte kvar. De åker absolut runt i Sverige, säger Ulf Karlsson.

När Skrollen pratade med polisen hade ännu inga anmälningar om torsdagsförmiddagens insamlingar kommit in.


torsdag 17 mars 2016 13:52
Emelie Häger
Emelie Häger