| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Vi är bäst på att glömma

Jag är bra på mycket men att minnas är inte min starkaste sida. Därför är mitt liv är fyllt utav post it-lappar och min telefon är en bank av listor, påminnelser och sifferkombinationer som jag inte ens minns hur jag ska använda. Men min glömska är bara min. Det finns en annan typ av glömska också. Den kollektiva minnesförlusten har gjort sig påmind flera gånger den senaste tiden.

I fredags (18/3) publicerade Dagens Nyheter en lång intervju med Danmarks integrationsminister Inger Støjberg. Hon och hennes parti har bland annat gjort sig kända (eller ökända beroende på vem du frågar) för att ha  drivit igenom förslaget om att dansk polis ska kunna beslagta flyktingars värdesaker för att betala deras vistelse i landet.

Tillvägagångssättet känns bekant eller hur? Flera kritiska röster har höjts i både EU-parlamentet, i Sverige och hemlandet Danmark. Det är svårt att inte tänka tillbaka till 1930-talets Tyskland och en skamfläck i världshistorien. Såklart dyker frågan upp: Minns ni inte, Danmark?

Många höjde också på ögonbrynen när Göran Persson i en intervju med Svenska Dagbladet för en vecka sedan gick ut med att han vill se ett generellt förbud mot tiggeri. På något sätt kändes det obekant att en före detta socialdemokratisk ledare inte stod på de svagas sida. Kanske formulerade Nyheter 24:s debattchef Totte Löfström det allra bäst: ”Har godsägare Göran Persson redan glömt hur det är att vara fattig?”  

Kanske har han det. Jag vet inte. Det jag vet är att glömska är mänskligt och att jag också glömmer hela tiden. Skillnaden är att Göran Perssons glömska tillhör inte bara honom. De flesta av oss behöver inte samla mynt i en pappersmugg varje dag och många tycker nog att det vore bäst om tiggeriet förbjöds. Svenskarna har glömt, på gott och ont, hur det är att vara fattig. Det är en kollektiv minnesförlust. Faran med denna glömska är att det ofta blir redan utsatta grupper av människor som kommer i kläm ännu mer.

Det finns såklart inga enkla lösningar. Det har konstaterats gång på gång och jag sitter verkligen inte på några rätta svar. Däremot tror jag att en titt i backspegeln ibland behövs. Att stanna upp, om bara för en kort stund och fundera på om det är något vi som grupp har missat. Vi behöver påminna oss själva. För vi människor är bra på mycket men tyvärr verkar det som att vi är allra bäst på att glömma.

 

 

 

 

 

 

 

"

Svenskarna har glömt, på gott och ont, hur det är att vara fattig. Det är en kollektiv minnesförlust.

 

"

måndag 21 mars 2016 10:39
Emelie Häger
Emelie Häger