| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Jag kissar en skvätt när jag betalar räkningar

Låt mig berätta något väldigt konstigt som jag var med om häromdagen. Jag såg jag en kvinna som stannade mitt på trottoaren för att skriva något på sin smartphone. Hon var alltså tvungen att stanna till, som om hon inte kunde göra två saker samtidigt. Ja, jag vet. Helt sjukt.

Den senaste tiden har jag lagt märke till flera liknande fall, det ena mer osannolikt än det andra. Förra veckan var mina föräldrar på besök. Vi höll just på att prata om pappas planer på en ny bil när det hände. Plötsligt reser sig mamma upp, går in på toaletten och låser om sig. Kvar på bordet ligger hennes mobiltelefon. Jag trodde jag skulle sätta kaffet i halsen av chock och förvirring. Hur kan en fullvuxen människa lämna sin mobiltelefon när hon ska gå på toaletten? Vad ska hon då göra på toaletten?

Okej, tillbaka till verkligheten. Det var final i Melodifestivalen för några veckor sen. Hemma hos mig rullade sändningen på teven, på min surfplatta följde jag det ständigt uppdaterade Twitterflödet och med hjälp av min mobiltelefon publicerade jag bilder på mina fötter på Instagram. Allt på samma gång. Givetvis, vad annars? Och det bästa av allt, jag älskar hur skärmarnas kalla färgtoner svider i mina ögon.

Jag tror att vi, alltså min generation, måste bli bättre på att göra fler saker samtidigt. Människan mår bra av det. Det är viktigt att fylla huvudet med så mycket information att det till slut blir övermäktigt för hjärnan att bearbeta den. Det är utmanande.

På tal om utmanande förresten. Efter lite träning kan jag numera stå upp och kissa samtidigt som jag sätter ihop en ny spellista och tar en badrumsselfie. Om jag pressar mig själv till det yttersta lyckas jag ibland även med att betala mina räkningar samtidigt.

Tänk dig en värld där det skulle vara möjligt att göra en sak i taget. Ja, jag förstår att det verkar omöjligt men gör ett försök. Tänk dig att du har fullt fokus på en enda sak och att ingenting kan bryta ditt fokus. Tänk dig att du skulle kunna utföra dina arbetsuppgifter betydligt mer effektivt och att du skulle ha energi över när du gick hem. Eller tänk att du bara skulle tänka på att kissa när du kissar.

Nej, det är så absurt. Det går faktiskt inte ens att föreställa sig.


tisdag 22 mars 2016 11:03
Anton Yngvesson
Anton Yngvesson