| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Sebastian Starke Hedlund på Guldfågeln Arenas innerplan. (Foto: Makoto Asahara)

Sebastian Starke Hedlund inleder sin första säsong som Kalmarspelare på Guldfågeln Arena. Formad av erfarenheterna från tiden i Schalke 04. Foto: Makoto Asahara.

Kalmars nya starke man

 

KALMAR. Från en av Europas bästa talangfabriker till Guldfågeln Arena. Sebastian Starke Hedlund vill ta nästa kliv mot världseliten i Kalmar.

– Jag vill spela så högt upp som möjligt.

Det är dagen innan första hemmamatchen på årets försäsong. Sol och värme på träningslägret i Algarve har bytts ut mot svenskt februarirusk när Kalmar FF är mitt i förberedelserna inför den allsvenska säsongen. Även om det fortfarande är en lång bit kvar.

– Försäsongen här i Sverige är hård. Men det beror också mycket på att den är så lång, konstaterar Sebastian Starke Hedlund, ett av flera nya ansikten i årets nya och yngre Kalmar FF.

Den 20-årige försvararen vet vad han pratar om. Trots sin ringa ålder har han hunnit med mycket, även om han ännu inte har en allsvensk match på cv:t.

 

Låt oss backa bandet och förflytta oss en bit norrut i landet. Året var 2009 när en representant från Stockholmsklubben Brommapojkarna ringde hem till den då 13-årige Sebastian Starke Hedlund, som på den tiden mest spelade fotboll som en fritidssysselsättning med sina vänner i Älvsjö.

– Det var när BP ringde som man insåg att man faktiskt var ganska bra. Det var ändå en klubb man såg upp till. De var bäst i Sverige på ungdomssidan, säger Starke, som i och med flytten till Brommapojkarna bestämde sig för att helhjärtat satsa på en framtid som fotbollsspelare.

Det första steget för den 13-årige Älvsjöanfallaren blev ett steg tillbaka i banan.

– Jag är väldigt tacksam för det nu. De ansåg att jag hade större chanser att lyckas som mittback.

Hade ditt namn en del i positionsbytet att göra? Alla lag vill ju ha en stark mittback.

– Haha, nej. Det är faktiskt först på senare tid som folk börjat använda namnet Starke, säger mittbacken med ett leende.

Sebastian Starke Hedlund in action på försäsongsträning. (Foto: Makoto Asahara)

Den unge mittbacken är mitt inne i sin första försäsong som allsvensk fotbollsspelare. Foto: Makoto Asahara.

 

Efter tre år i Brommapojkarna stötte dock mittbacken på problem. Hård konkurrens på sin position och en snårig väg mot A-lagsfotboll. Risken att blott bli en av alla BP-talanger som inte nådde hela vägen var påtaglig.

Sebastian Starke Hedlund skulle dock få en biljett därifrån. En biljett till fotbollsvärldens mest välrenommerade guldgruva. Die Knappenschmiede. Tyska storklubben Schalke 04:s ungdomsakademi. Talangfabriken som i enlighet med Ruhrområdets gruvarbetartradition bryter ut och smider oslipade talanger till fotbollsstjärnor av världsklass. 

– Jag vet ärligt talat inte exakt hur det gick till. Det var min agent och rådgivare som skötte det mesta, säger Starke om tyska storklubben Schalke 04, som med konkurrens från storheter som Arsenal och Lazio vann kampen om BP-spelarens signatur.

Schalkes rykte gjorde valet mellan klubbarna lätt. Samtidigt som valet att flytta var svårt för en 16-årig pojke som är född och uppvuxen i Stockholmsområdet.

– Det var ett enormt beslut. Jag velade fram och tillbaka flera gånger. Det svåra var just att lämna familj och vänner. Jag var inte myndig och hade inte ens gått klart gymnasiet. Såklart det fanns tvekan.

 

Sebastian Starke Hedlund övervann sina rädslor och tog steget. Rakt in i ett välojlat talangmaskineri med den omtalade och respekterade Schalkeprofilen Norbert Elgert som maskinist.

– Man märkte rätt fort varför han fått det ryktet han fått. Han var stenhård, men rättvis, säger Starke om ungdomstränaren och fortsätter:

– Han krävde att man också skulle uppföra sig utanför planen. Det var en gång det var ett triangeldrama mellan två spelare och nån tjej. De två spelarna fick löpa utan boll i två veckor.

Även Starke fick sin beskärda del skrik och förmaningar under sina tre år i Knappenschmiede. Något han bara ser som något positivt i efterhand.

– Det var en ära att få spela under honom. Jag hade inte kunnat få den skolningen någon annanstans.

Att Nobert Elgert visste vad han gjorde visar hans resumé om inte annat. Spelare som Julian Draxler, Max Meyer, Leroy Sané och Leon Goretzka har alla formats av den meriterade ungdomstränaren och befinner sig idag i den absoluta världstoppen.

Även Sebastian Starke Hedlund tog klivet uppåt och fick träna med det stjärnspäckade A-laget.

Men när kontraktet gick ut förra sommaren ville inte Schalke förlänga.

Det ville inte Starke heller.

– Det var för tuff konkurrens i A-laget. Det fanns inte en chans att jag hade fått tillräckligt med speltid.

Sebastian Starke Hedlund. (Foto: Makoto Asahara)

Sebastian Starke Hedlund var och bekantade sig med klubben redan i somras. Foto: Makoto Asahara.

 

Trots anbud både från Holland och andra tyska klubbar valde den unga mittbacken att flytta tillbaka till Sverige. Och redan i somras provtränade han med Kalmar FF.

– Jag trivdes väldigt bra med laget och staden redan då. Men då passade det inte för Kalmar som redan hade folk på min position.

Sebastian Starke Hedlund skrev istället på för Superettanklubben Gais.

– Jag ville egentligen spela i allsvenskan, men jag gjorde en chansning.

Efter ett framgångsrikt halvår hos makrillarna i Göteborg gick chansningen hem.

Ett Kalmar med ett desperat behov efter mittbackar blev det självklara valet.

– När det kom på tal inför denna säsong visste jag att det var bra.

 

Hur bra återstår att se, när den unge mittbacken idag är mitt inne i sin första allsvenska försäsong.

I kikaren finns att etablera sig i seniorfotbollen. Att få spela OS i Brasilien och Rio med det svenska U23-landslaget. 

Och såklart – att bli så bra som möjligt.

– Det är ändå det som är målet, så jag måste svara tråkigt där. Jag vill spela så högt upp som möjligt.

När allsvenskan drar igång i vår tar Sebastian Starke Hedlund ännu ett steg mot toppen.

Som Guldfågelns nya starke man i försvaret.

 

"

Det var en ära att få spela under honom. Jag hade inte kunnat få den skolningen någon annanstans.

 

Sebastian Starke Hedlund om Norbert Elgert.

"

Fakta/Starke 

Namn: Sebastian Starke Hedlund.

Född: 1995 i Stockholm.

Längd: 184 cm.

Klubbar: Älvsjö, Brommapojkarna, Schalke 04, Gais, Kalmar FF.

Ungdomslandskamper: U17: 13. U19: 13. U21: 6.

 

Starke om:

Talangkonkurrensen:

– När jag flyttade till Schalke var det en av sakerna som oroade mig. Man har ju hört historier om ungdomsakademier där folk kissar i varandras skor. Men när jag kom dit var det inte alls så illa. Kan ha varit för att det krävdes att vi uppförde oss utanför planen också.

Flytten:

– Jag kände inte att de riktigt satsade på mig i BP. Så min karriär hade nog stagnerat om jag blivit kvar där. Flytten till Schalke var det bästa beslut jag kunde ta.

Seniordebuten i Gais:

– Superettan var ett steg ner i nivå. Samtidigt var det en helt annan typ av fotboll som jag behövde anpassa mig till. Även om det tekniskt sätt var mycket bättre i Tyskland var det mer erfarna spelare och mer fysiskt i Superettan.

Sig själv som spelare:

– Spelskicklig. Duktig med fötterna och en ledartyp. Det ligger såklart i att jag spelat på högre positioner i min ungdom.

Gelsenkirschen:

– Det är inget jag saknar som stad. Mycket industrier och liknande eftersom det ligger mitt i Ruhrområdet. Men det var charmigt på sitt sätt.

Vad han ångrar:

– Man missade ju mycket hemma när man flyttade. Resor med familjen, studenten. Samtidigt har jag fått uppleva så mycket som inte många andra har fått göra.


tisdag 16 februari 2016 13:08
Makoto Asahara
Makoto Asahara