| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Råttorna har invaderat Kalmar

KALMAR. Råttorna har ökat med 60 procent i Kalmar län det senaste året. Anledningen tros vara den ökade bebyggelsen och turismen.

- De vanligaste skadedjuren är vägglöss och råttor. Där ser vi en ökning i landet. I Kalmar specifikt så ser vi ingen ökning av vägglössen men råttorna däremot ökade med 60 procent mellan 2014-2015, säger Philip Börjesson, platschef på Anticimex i Kalmar län.

Anledningarna till att råttorna ökat tros vara många. Det är där som Anticimex jobb tar sin början.

- Först och främst försöker vi bena ut vad orsakerna är. Vi tror att råttorna ökar på grund av att vi bygger så mycket i Kalmar. Råttorna lever i revir under marken och när vi bygger så stör vi dem och de kommer upp för att hitta nya revir, säger Philip Börjesson.

Andra möjliga orsaker han nämner är att vi är duktiga på att mata råttor på olika sätt, till exempel genom komposter i trädgården där vissa bara kör med hönsnät.

- Det är ju som att bjuda in till råttbekymmer. Även sophantering, speciellt på sommaren när det är mycket turister, bjuder in råttorna med alla överfulla soptunnor. Matning av fåglar är lite samma sak, fåglarna sprätter ner mycket mat som hamnar på marken och som sen råttorna kommer för att äta, säger Philip Börjesson.

Eftersom branschen inte längre får använda bekämpningsmedel i samma utsträckning övergår de nu mer och mer till så kallade ”smarta produkter” – bland annat fällor i avloppsledningarna.

För att bekämpa vägglössen så använder de något som kallas för kiselallger, ett pulver som de sprider ut bakom golvlister och ställen där vägglöss brukar finnas och när lössen sedan går däri så torkar de ut och dör.

- Får man problem i sängen så har vi värmetält som vi använder där vi kör in sängen och hettar upp den så att vägglössen och äggen dör. Metoden är effektiv men det kräver ju att vi åker ut och startar upp en sanering och sedan också kommer på återbesök, så det kan ta några veckor att bli av med, säger Philip Börjesson.

Det är inte säkert att man vet att man har vägglöss hemma. Men oftast märker man det när man får bett över kroppen.

- Det kan också finnas blodfläckar i sängen från betten, man kan se spillningen från lössen som små svarta prickar och om man tittar under madrassen så kan man se prickarna och ibland även lössen i trädstommen, säger Philip Börjesson.

Det är framförallt studentlägenheter och korttidsboende som är drabbade eftersom vi bär lössen med oss och sprider dem. Det finns några saker man kan göra om man ska bo på hotell eller vandrarhem och känner sig orolig.

- Om man tar in på ett hotell så kan man tänka på hur man placerar sin resväska och sitt bagage så att man inte puttar in de under sängen och man kan också titta hur sängen ser ut undertill, säger Philip Börjesson.

Värt att veta om råttor 

  • En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål, vilket motsvarar diametern på en enkrona.
  • En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
  • Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800–1 000 nya individer under ett år.
  • En råtta lever 1-3 år.
  • En råtta kan hoppa en meter utan ansats.
  • En råtta kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.

Källa: Anticimex.com


torsdag 11 februari 2016 13:57
Lindah Tisjö
Lindah Tisjö