| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Skylt på avdelningen Backsippan på Oxhagshemmet.

På Oxhagshemmets avdelning Backsippan är det fullt med ungdomar som arbetar under somrarna. Foto: Tove Ronnebäck

Sommarjobben finns inom vård och omsorg

 

KALMAR. Flera ungdomar går utan sommarjobb på somrarna. Samtidigt råder det brist på sommarjobbare inom vård och omsorg.

– Det är brist på utbildat folk, säger Inger Svensson som är administratör på kommunledningskontorets personalenhet. 

Runt om i landet har ungdomar svårt att hitta ett sommarjobb. Men inom områdena vård och omsorg i Kalmar kommun är det nästan tvärt om. Inger Svensson, administratör på kommunledningskontorets personalenhet, menar att det ibland är svårt att fylla de platserna.

– Det är vård och omsorg som är de stora platserna för sommarjobb, de anställer hundratals på varje ställe. Sen finns det även en del jobb på serviceförvaltningen, säger Inger Svensson.

Kommunen har inte gjort någon radikal förändring när det kommer till att skapa fler arbetstillfällen för ungdomar på sommaren.

– Det enda jag kan se är att man börjar tidigare med att skicka ut annonserna. Det är ofta väldigt lång rekryteringstid. Det kan i så fall vara det som blivit en förändring.

Många börjar skicka ut sina annonser redan i mellandagarna eller några dagar efter nyår. Sedan pågår rekrytering enda fram till maj och juni. När det kommer till att rekrytera ungdomar till vård och omsorg menar Inger Svensson att man nästan får slåss om personerna.

– Speciellt mellan de personer som har någon typ av utbildning. Det är brist på utbildat folk.

Inger Svensson berättar att vissa tjänster kräver någon typ av grundutbildning. Speciellt när det kommer till sommarjobb inom vården och äldreomsorgen.

– Ofta vill man att ungdomarna ska ha gått någon typ av vårdprogram eller liknande, så att de har någon koppling till arbetet, säger Inger Svensson.

Oxhagshemmet, som är ett vård- och omsorgsboende i Kalmar, har fullt med ungdomar som jobbar under somrarna. Och det är just inom denna sektor som Inger Svensson berättar att de flesta sommarjobb finns.

– Det är de praktiska yrkena som erbjuder flest sommarjobb, säger Inger Svensson. 


tisdag 16 februari 2016 13:08
Tove Ronnebäck
Tove Ronnebäck