| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Man dömd till vård efter vansinnesjakt

 

KALMAR. Den kraftigt påverkade 50-åringen gjorde motstånd när han greps efter en 40 minuter lång biljakt. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård.

En 50-årig man greps i Vimmerby i oktober 2014 för grov olovlig körning, grovt rattfylleri och vägran att stanna på polismans tecken. Mannen hade inget körkort och var kraftigt berusad med 1,99 promille alkohol i blodet. Jakten, som pågick i 40 minuter, nådde hastigheter på upp till 110 kilometer i timmen i villaområden och på småvägar.

Mannen vägrade att stanna och körde vid flera tillfällen farligt nära gående och på fel sida av vägen. 50 åringen körde också över en hög kantsten vid en återvändsgränd för att komma undan från polisen och bilen lyfter från marken. Bilen landade så hårt att bagageluckan flög upp och rutan krossades. Polisen lyckades tillslut få stopp på bilen med hjälp av en spikmatta och mannen försökte sedan fly till fots innan han greps trots motstånd.

50-åringen hävdar han är oskyldig och att allt är påhittat av polisen. Mannen är tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot, ofredande och grov rattfylleri. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård då han lider av en allvarlig psykisk störning. Han ska även betala 20 314 kronor i skadestånd.


torsdag 11 februari 2016 15:08
Anton Öhrström
Anton Öhrström