| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Statistik över sjuktalet i Kalmar kommun. (Grafik: Tove Ronnebäck)

Statistik över sjuktalet i Kalmar kommun. Källa: DN/Försäkringskassan. Grafik: Tove Ronnebäck

Kvinnor sjukskrivna nästan dubbelt så många dagar som män 

 

KALMAR. Kvinnor har nästan dubbelt så många sjukdagar som män i Kalmar kommun. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.

– Det är jättesvårt att säga vad normal sjukfrånvaro är, säger Anne Elgmark, personalchef på kommunledningskontoret i Kalmar. 

DN publicerade under torsdagen statistik från Försäkringskassan från december 2015 där de kartlagt sjukpenningtalet genomsnittligt i olika kommuner i Sverige. I undersökningen kunde man se att Kalmar kommun hamnade på totalt 9,8, strax under medel.

Anne Elgmark är personalchef på kommunledningskontoret i Kalmar. Hon menar att det är svårt att säga vad som är normalt när det kommer tillsjukfrånvaro.

– 9,8 dagar är ungefär två veckor borta på grund av sjukdom. I snitt låter det kanske inte så farligt, men då kan det vara de som har noll dagar borta och de som har många fler.

Hon menar att lite sjukfrånvaro måste finnas, till exempel när personal behöver vara hemma på grund av influensa och förkylning.

­– Men vi jobbar hela tiden för att få lägre sjukfrånvaro, säger Anne Elgmark som menar att det är ett arbetsgivaransvar att göra det.

I undersökningen kan man även se att kvinnor har betydligt fler, nästan dubbel så många sjukdagar jämfört med män. Medan män i Kalmar hade drygt sex dagar borta på grund av sjukdom hade kvinnor 13 dagar.

– Om man tittar på vår organisation så har kvinnor högre sjukfrånvaro än män. Livssituationer totalt påverkar. Det kan vara så att kvinnor har större ansvar mot till exempel anhöriga, barn och hemmet och på så sätt har mindre marginaler, säger Anne Elgmark.

Hur man ska göra för att förändra detta är svårt att säga.

– Men det finns en tydlig påvisad skillnad i ohälsa för män och kvinnor, säger Anne Elgmark.

 

"

Det finns en tydlig påvisad skillnad i ohälsa för män och kvinnor.

Anne Elgmark

"

Fakta: Sjukfrånvaro i länets kommuner  

Borgholm: 12,4
Emmaboda: 10,4
Hultsfred: 11
Högsby: 14
Kalmar: 9,8
Mönsterås: 12,4
Mörbylånga: 9,9
Nybro: 12,3
Oskarshamn: 13,7
Torsås: 13,7
Vimmerby: 10
Västervik: 10,3

Källa: DN/Försäkringskassan


måndag 15 februari 2016 09:37
Tove Ronnebäck
Tove Ronnebäck