| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Statistik flick- och damlagstränare

Grafik: Tove Ronnebäck

Manlig dominans bland damfotbollstränarna

 

Spelarna är kvinnor. Sju av tio tränare är män. Kalmar Dagligas granskning visar att tränarposterna i Kalmar kommuns dam- och flickfotbollslag är mansdominerade.

KrD har gått igenom samtliga Kalmarfotbollsklubbars laghemsidor, där totalt 146 personer fanns listade som ledare i de olika damlagen. Av dessa visade sig dryga 70 procent vara manliga – i lag där endast kvinnor spelar.

– Jag tror att det kan bero på att pappor har spelat själva tidigare i större utsträckning. Förutom det har jag nog ingen riktigt bra förklaring, säger Mats Gidmark, tränare för ett av IFK Kalmars tio flicklag.

Just IFK Kalmar, den största damfotbollsföreningen i kommunen, stack ut i granskningen. I IFK-lagen var klyftan ännu större, med 34 män mot åtta kvinnor.

Siffror som inte överraskar Mats Gidmark.

– Det är ungefär som jag själv skulle ha gissat. Och då ska tilläggas att alla de åtta kvinnorna har hand om de yngre lagen. Men naturligtvis är det för lågt, säger IFK-tränaren.

 

I ett av kommunens flicklag har pendeln till och med svängt totalt. Lindsdals F03-lag har tre tränare – som alla är kvinnor.

Caroline Åberg är en av dem. Hon började träna laget när hennes dotter började spela.

– Jag har själv spelat på elitnivå och när man stod på sidan och tittade kände man att man hade mycket man kunde bidra med, säger Lindsdalstränaren, som tror att oviljan att satsa på tränaryrket bland kvinnor har bidragit till den skeva könsfördelningen på tränarposterna.

– När man kommer upp i en viss ålder på tjejerna så räcker det inte med att vara mamma eller pappa, då man måste utbilda sig. Många kvinnliga tränare väljer att sluta då.

Caroline Åberg är en av få kvinnor som valt att ta den hårda vägen, då hon är mitt inne i tränarutbildningen. När spelarna blir äldre finns det dock en annan aspekt som blir viktig.

– När de når puberteten är det nog lättare att vara tjej när man tränar flickor. Vissa saker kan vara lite känsliga vid en viss ålder.

Hur är det annars att jobba i en så pass mansdominerad bransch?

– Jag jobbar i räddningstjänsten med bara män, så jag är van, säger Lindsdalstränaren med ett skratt.

 

Caroline Åberg är också med i det så kallade Guldkornsprojektet. Ett projekt som Smålands fotbollsförbund har startat för att få fler kvinnor att vilja bli tränare.

 Även Lindsdals representant för ungdomssektionen, Jeanette Blomster, är med där. Hon menar att klubbarna har en stor roll i att få ut kvinnor på tränarposterna.

– De kvinnliga tränarna behöver mer stöttning från klubben. Jag tror att det I många fall rör sig om att de inte har tillräckligt med självförtroende för att ta på sig en sån roll. Samtidigt kan det vara så att man helt enkelt inte har tid om man är I 30-40-årsåldern och har egna barn.

 

Se hela intervjun med IFK-tränaren Mats Gidmark här på KrD-TV.

Så här gick granskningen till 

  • KrD har räknat antalet ledare som finns listade på respektive klubbs laghemsidor, där även så kallade “lagmammor” och “lagpappor” finns med i statistiken. Endast renodlade dam- och flicklag är med i granskningen.
  • Klubbarna i kommunen som har granskats är: IFK Kalmar, Lindsdal IF, Smedby BoIK, Rockneby, Hossmo, Kalmar Södra, Trekanten, Ljungbyholm, Tvärskog, Möre BK och Team Södermöre. Med reservation för att vissa lag är mer eller mindre aktiva.

 

"

När man kommer upp i en viss ålder på tjejerna så räcker det inte med att vara mamma eller pappa, då man måste utbilda sig. Många kvinnliga tränare väljer att sluta då.

Caroline Åberg, tränare, Lindsdals IF

"

onsdag 17 februari 2016 16:13
Makoto Asahara
Makoto Asahara
Tove Ronnebäck
Tove Ronnebäck
Michaela Ekström
Michaela Ekström
Anton Öhrström
Anton Öhrström
Lindah Tisjö
Lindah Tisjö