| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Fettisdagen firas i Kalmar

En konditoridisk med semmelwrapen i fokus. Bakom syns även vanlig semla.

Semmelwrapen dök upp 2014 och nu har den spridits över hela Sverige. Foto: Michaela Ekström

1300 semlor på en dag. På tisdagen var det fettisdagen, vilket innebar ett frosseri i semlor. På Konditori Fiesta i centrala Kalmar var det fullt upp. 

– Vi får börja tidigare, och så måste vi beställa grädde i omgångar, säger butiksbiträdet Madelene Ljunggren.

Det dyker ständigt upp nya varianter på semlor, som t.ex. wienersemla, chokladsemla och korvbrödssemla. På Konditori Fiesta håller man sig till tre olika varianter.

– Vanlig, mini och wrap. Vi har inte direkt fått några efterfrågningar på andra typer av semlor. Möjligtvis wienersemlan, säger Madelene Ljunggren.  

Att det gräddiga lilla bakverket är populärt är svårt att missa. Semlorna dyker upp i butiker och på konditorier redan i slutet av året. Fiesta börjar med semmelförsäljningen redan vid annandag jul.

– Men folk börjar fråga efter semlor redan i november. Allt är så tillgängligt nu för tiden. Förr fick man vänta. Den som väntar på något gott…

 

Fakta: fettisdagen 

Den kallas också fastlagsdagen och är en Kristen högtid.

Firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastan.

Den svenska semlan har sitt ursprung från 1200-talet, men då kallades den hetvägg och var endast en bulle som serverades i varm mjölk.


tisdag 9 februari 2016 14:53
Michaela Ekström
Michaela Ekström