| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Fastighetspriserna i Kalmar ökar mest i landet

 

KALMAR. 22 procent på ett år. Fastighetspriserna i Kalmar län har ökat kraftigt det senaste året.

– Utbudet är lägre än efterfrågan, säger Kalmarmäklaren Eric Giljam.

Siffrorna kommer från Svensk Mäklarstatistik. Kalmar län och Jönköping län rapporteras ha haft en fastighetsprisökning på 22 procent sett till det senaste året. Endast Östergötland och Gävleborg har som län ökat mer. 

Om man istället tittar på SCB:s statistik över de tre senaste månaderna så toppar Kalmar län listan tillsammans med Norrbotten.

– Den största anledningen är nog att det är ett väldigt lågt utbud, låga boräntor och tunnt med ersättningsbostäder. Det är något av en inlåsning på marknaden, samtidigt som fler kunder kan betala mer än vad de kunde förut, säger Eric Giljam, mäklare i Kalmar.

Han tror inte att någon större förändring kommer att ske under det kommande året.

– Sannolikt kommer priserna att fortsätta öka. Samtidigt är det mycket som kommer att byggas under den närmaste tiden, bland annat i Rinkabyholm och på Fredriksskans.

 

Thomas Carter på fastighetsmäklarinspektionen tror också att utbud och efterfrågan ligger bakom siffrorna.

– Det är många som vill köpa och då blir det ett hårt tryck. Det finns många studenter och ungdomar som föräldrarna köper lägenheter till, säger Thomas Carter och fortsätter:

– Sen påverkar det också att man har tillgång till mycket statistik idag jämfört med tidigare. Man kan titta på andra försäljningar och sätta ett utgångspris efter det, vilket innebär att folk inte chansar fel lika mycket.

 

Fakta: Prisökningen 

  • Priserna i Kalmar län har ökat med 22 procent sett till förra året. Endast Östergötland och Gävleborg med 24 procent har ökat mer. I Kalmar kommun är ökningen 27-procentig, medan man i Västervik istället har en sänkning med 12 procent. I hela landet har priserna ökat med 16 procent.
  • Småhuspriserna i landet har stigit med 3 procent under en tremånadersperiod (November 2015-Januari 2016). Sett till län har Kalmar län och Norrbotten län stigit mest med sex procent vardera.

 

  • Källor: Svensk Mäklarstatistik, SCB.

torsdag 11 februari 2016 11:50
Makoto Asahara
Makoto Asahara