| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

Jag är trött på skiten

 

Den här texten är ett brev till mig själv.

När du går i förskolan kommer killarna att retas, knuffas och säga att du är äcklig med tjejbaciller. Läraren kommer säga att killar gör så när de är kära.

När du är 11 år kommer killarna i klassen att kalla dig för hora och fitta på skolgården. Inte av någon speciell anledning, bara lite sådär i förbigående när ni spelar fotboll på grusplanen bakom gympasalen. Du kommer att försöka säga ifrån, men ingen kommer att lyssna.

I åttonde klass kommer du att ha tekniklektion. Ni kommer att tillverka husmodeller av gamla kartonger och glasspaket. Du kommer springa in i en kille från en annan klass och berömma hans fina hus. Han kommer säga: ”Gå och slicka fitta feministäckel”

När du är 18 år kommer du att åka på festival. Du kommer att höra hur en bekant har blivit gruppvåldtagen.

I 20-årsåldern kommer du att gå på krogen. Du kommer ta ett stadigt tag om din tjejkompis hand och hoppas att du skall slippa ofrivilliga hårda skrev mot din jeansklädda rumpa. Du kommer bli tafsad på. Du kommer känna hungriga blickar som får dig att känna dig reducerad till en bit kött i kyldisken på Ica. Du kommer komma hem, arg och trött. Varje gång.

När du är 22 år kommer du promenera genom stan, ensam på kvällen. Du kommer att ringa någon bara för att ha någon i örat. Ifall. Du kommer tänka att det hade varit skönt att ta den där genvägen genom den lilla parken, men du avstår. Det är en för stor risk. Du knyter handen i fickan och förbannar dig själv för att du inte har med dig det där överfallslarmet som du fick av morfar i julklapp.

Du kommer skriva en krönika. Du kommer vara rädd för att den som läser skall tycka att du är en gnällig feministfitta. Men du gör det ändå. För du är trött på skiten. 

Michaela Ekström

Krönika


torsdag 11 februari 2016 12:56
Michaela Ekström
Michaela Ekström