| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Foto: Marcus Teveborg klrspotter, Creative Commons, Licens: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Foto: Marcus Teveborg klrspotter, Creative Commons, Licens: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Strejk riskerar drabba Kalmar Öland Airport

Kabinpersonal som flyger inrikesflyg åt SAS ena underleverantör har inga kollektivavtal.   Om inte personalen får det innan den 22 februari hotar fackförbundet Unionen med strejk.

Det handlar om den personal som jobbar för SAS underleverantör Flybe. Ett brittiskt lågprisbolag som bildat företaget GEC (Global Employer Company) för att flyga vissa sträckor åt SAS. Bland annat mellan Arlanda, Kalmar, Visby, Ronneby och Sundsvall.

I ett nytt kollektivavtal mellan GEC och Unionen vill medlemmarna ha bättre löner och garanterade pensionsavsättningar.  Något som inte finns i nuläget.

– ­Medlemmarna är beredda att gå så långt som till konflikt för att till ett kollektivavtal. Det är inga orimliga krav de ställer utan de vill bara ha skäligt betalt för det jobb de gör, säger Niklas Hjert, förhandlingschef vid Unionen i ett pressmeddelande från fackförbundet. 

Litar på att det löser sig
På SAS är man inte orolig för en strejk.

– Nej vi litar på att parterna kommer överens. Vi är egentligen inte en del av förhandlingen. Diskussionen om avtalen har pågått länge och nu har man tagit in medlare så vi litar på att de kommer överens, säger Cathrine Sandegren, pressansvarig på SAS.

Företaget SAS tar inget ansvar för minimilönerna. Förhandlingen sker bäst inom stängda dörrar mellan deras underleverantörer och facken inom, säger man till ARKET i dag.

Kalmar Öland Airport skriver följande i ett mejl till oss:

”Självklart vore det olyckligt om parterna inte kommer överens men vi utgår från att man kommer hitta en lösning som båda parter kan acceptera.”

Unionen vill att minimilönen för anställda utan tidigare erfarenhet ska ha rätt till en lön på drygt 18 300 kronor i månaden. I nuläget accepterar GEC 16 900 kronor. 

 

 

"

Självklart vore det olyckligt om parterna inte kommer överens men vi utgår från att man kommer hitta en lösning som båda parter kan acceptera

Kalmar Öland Airport

"

torsdag 11 februari 2016 14:44