| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |

 

en flaska handsprit

Jobb inom skola och äldrevård är vanliga inom kommunerna. FOTO: Eric Porali.

Kommunernas sommarjobbslöner skiljer sig mycket

Lägst löner har Hultsfred. Högst löner har Borgolm på Öland. Sammanlagt kommer hälften av länets kommuner behöva höja sina minimilöner i år enligt facket Kommunal.

I Sveriges kommuner finns det ofta särskilda jobb som kommunen erbjuder till ungdomar mellan 16 och 20 år.

Tidigare kallades jobben för sommarjobb. Nu heter det att man gör sommarpraktik eller feriearbete. Det är ofta jobb inom äldrevården, förskola och vaktmästeri.

De nya timlönerna för 2016 är fortfarande under behandling i de flesta kommuner. 2015 skiljde sig lönerna mycket. Hultsfred låg i botten med en timlön på 55 kronor för ungdomar som fyllt 16 år. Borgholms kommun hade högst lön med 83 kronor i timmen för sextonåringar och 95 kronor för sjuttonåringar.

– Vi har följt överenskommelsen med kommunal och den procentuella löneutvecklingen. Jag är lite förvånad över att det skiljer sig så mycket mellan kommuner, säger Ingrid Öhlund som är personalstrateg i Borgholms kommun.

Fackförbundet Kommunals riktlinjer för minimilönen för feriearbetande ungdomar mellan 16 och 17 år ligger på 69 kronor i år. Kommunerna Hultsfred, Torsås, Mönsterås, Mörbylånga, Västervik och Högsby kommer alla att behöva höja sina minimilöner för unga i år. 

 

 

 


tisdag 16 februari 2016 08:46