| © 2013-2017 Medieproduktion, Linnéuniversitetet | Ansvarig utgivare: Anja Kalin | anja.kalin@lnu.se |
Stängsel med taggtråd

Greenpeace-aktivisterna hoppade över stängslet till OKG:s kärnkraftverk. Foto: Johannes Turstam.

Kärnkraftsmotståndare dömd för intrång på OKG

I mars 2014 tog ett 20-tal aktivister från miljöorganisationen Greenpeace sig in på kärnkraftverket OKG i Oskarshamn. En 31-årig italiensk kvinna dömdes idag vid Kalmar tingsrätt till 80 dagsböter för olaga intrång.

Syftet med demonstrationen var att belysa att OKG:s reaktorer är gamla och farliga. Aktivisterna från Greenpeace åkte fullt synligt med bil in på området. Där hoppade de över staketen runt reaktorbyggnaderna 1 och 2. Några av aktivisterna klättrade upp på taket till reaktor O2 och vecklade ut en banderoll. Banderollen var riktad mot svensk kärnkraft och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och manade till att reaktorerna skulle stängas ner.

I rätten erkände kvinnan att hon var en av de aktivister som forcerade stängslet. Men hon ansåg att hon inte ska dömas eftersom hon handlat i nödvärn. Försvaret påpekade även att aktionen var fredlig och det förnekades att den orsakade stora skador för OKG.

I åklagarens bevisning presenterades vittnesmål från Johan Svenningsson, dåvarande vd vid OKG. Även Lars Skånberg, enhetschef vid SSM, vittnade och uppgav att driften av reaktorerna inte hade tillåtits fortsätta om de grundläggande säkerhetskraven inte uppfylldes.

Annica Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, anser att domen är felaktig och att aktionen var berättigad.

– Båda två reaktorerna som aktionen i första hand syftade på har i dag stängts. Det visar med all tydlighet att dom inte kan leva upp till dagens säkerhetskrav. Det var också precis det vi sa. De här reaktorerna är farliga, säger Annika Jacobson.

Johan Dasht, vd på OKG, ville ännu inte kommentera domen. Han ville heller inte prata om varför reaktorerna stängs utan hänvisade till OKG:s pressmeddelande som säger att reaktorn O1 stängs på grund av de låga elpriserna.

Tingsrätten avfärdade kvinnans påstående om att det handlade om nödvärn. Därför fann rätten ingen anledning till att frikänna henne, då hennes inblandning i aktionen var bekräftad. Hon döms nu till 80 dagsböter. Hon är den sista av de åtalade att dömas för aktionen.

      


onsdag 17 februari 2016 17:03
Johannes Turstam
Johannes Turstam